Sterke toename van aantal terreurverdachten in gevangenissen


“In anderhalf jaar tijd is dat aantal sterk toegenomen. Uit een antwoord van zijn voorganger, Annemie Turtelboom, in augustus 2013 op mijn eerdere vraag hierover bleek het toen te gaan om 14 personen die verdacht worden van terroristische misdrijven en 4 personen die voor dergelijke misdrijven veroordeeld werden”, zegt Sabien. De opsplitsing per inrichting en per nationaliteit ziet eruit als volgt:

 

AUGUSTUS 2013

JANUARI 2015

INRICHTING

NATIONALITEIT

INRICHTING

NATIONALITEIT

Vorst: 5

Belgisch: 11

Vorst: 13

Belgisch: 25

Sint-Gillis: 4

Algerijns: 2

Sint-Gillis: 8

Frans: 3

Lantin: 2

Tunesisch: 2

Itter: 2

Marokkans: 6

Mechelen: 2

Marrokaans: 1

Antwerpen: 2

Algerijns: 2

Berkendaal: 1

Frans: 1

Gent: 2

Nederlands: 2

Itter: 1

VN-vluchteling: 1

Leuven-Hulp: 2

Syrisch: 2

Turnhout: 1

 

Mons: 2

Tunesisch: 1

Antwerpen: 1

 

Hasselt: 2

Turkse: 1

Brugge: 1

 

Berkendael: 2

 

 

 

Nivelles: 1

 

 

 

Oudenaarde: 1

 

 

 

Beveren: 1

 

 

 

Brugge: 1

 

 

 

Dendermonde: 1

 

 

 

Jamioulx: 1

 

 

 

Nivelles: 1

 


Sabien vroeg destijds minister Turtelboom ook wat het beleid ter zake is. "De gedetineerden worden over de penitentiaire inrichtingen verdeeld naargelang van hun rechtsstatuut (bijvoorbeeld arresthuis voor de beklaagden) en hun individuele risicoprofiel. De veroordeelden worden bovendien ingedeeld naargelang van hun reclasseringsplan. Er is geen sprake van een beleid waarbij gevangenen die voor een specifiek misdrijf zijn opgesloten, geconcentreerd worden", luidde toen het antwoord.

 

Minister Geens geeft in zijn antwoord mee dat het huidige beleid tot nog toe niet werd gewijzigd. Hij verwijst naar het regeerakkoord, waarin gesteld werd dat de inlichtingendiensten en OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) een bijzondere aandacht zullen besteden aan de radicalisering binnen de gevangenissen. Er zal daarvoor, onder andere binnen het masterplan gevangenissen, naar een oplossing worden gezocht.

 

Aanvullend antwoordde hij deze week in de Kamercommissie Justitie op vragen over zijn plannen om de radicalisering binnen onze gevangenissen in te dijken dat hij daarbij een belangrijke rol weggelegd ziet voor de islamconsulenten en dat hij wil inzetten op een doordacht plaatsingsbeleid van gevangenen.

Bij dat laatste wil hij in de toekomst een tweesporenbeleid voeren. Daarbij zouden gedetineerden maximaal op de gewone afdelingen worden geïntegreerd, zodat gevangenen die geen risico vertegenwoordigen, niet zouden worden geconfronteerd met radicalen of personen die zeer sterk voor radicalisering vatbaar zijn. Tegen gedetineerden die een ernstig risico betekenen op het vlak van radicalisering of die zich engageren in een gewapende strijd vanuit religieuze of ideologische motieven, zal worden voorzien in een gespecialiseerde omkadering. Die zal vooral bestaan uit hun concentratie in bijzondere afdelingen van algemene detentiehuizen. De minister had het over één afdeling in het noorden en één in het zuiden van het land. Indien nodig zal die specifieke behandeling worden aangevuld met veiligheidsmaatregelen.