Spectaculaire daling van aantal koperdiefstallen bij spoor


In het verleden bleek dat 90% van de diefstallen wordt gepleegd in 13 gerechtelijke arrondissementen. Vorig jaar was het gerechtelijk arrondissement Charleroi het meest getroffen met 47 feiten op een totaal van 202 in 2014.

“Koperdiefstal was de afgelopen jaren een echte plaag. Dat had alles te maken met de hoge prijs van koper en met het feit dat de dieven hun gestolen kabels makkelijk konden verpatsen”, zegt Sabien, die tevreden reageert op de gunstige evolutie. Die is het resultaat van doelgerichte acties en een nationaal actieplan tegen koperdiefstallen, dat in mei 2013 werd voorgesteld.

De regering verbood de contante uitbetalingen voor koper en er staan strengere straffen op diefstal. De politie speurt met helikopters met thermische camera's naar dieven. De kabels worden door Infrabel ingegraven en eventueel vervangen door aluminium. Het zijn enkele van de maatregelen uit het actieplan.
 
Minister Galant gaf in haar antwoord nog mee dat de technische werkgroep de acties blijft opvoeren. “Oplossingen, die werden ontwikkeld door infrastructuurbeheerders in het buitenland, worden onderzocht. Firma’s die nieuwe oplossingen ontwikkelen en aanbieden nemen eveneens regelmatig contact op. Men wil een oplossing ontwikkelen voor elk type uitrusting dat zou kunnen gegeerd worden door dieven. Daarbij zijn drie principes belangrijk: het aantal kabels wordt verminderd, de kabels zijn niet meer zichtbaar en ze worden beschermd en zijn daardoor moeilijker toegankelijk”, aldus de minister.