Graffiti op gebouwen over overheidsbedrijven: jaarlijks 100-tal gevallen bij NMBS, 50-tal bij Belgacom en 10-tal bij Bpost


NMBS

 

“Bij de NMBS komt graffiti vaker voor in de installaties zonder toezicht, zoals in onderdoorgangen, stopplaatsen en op steunmuren, dan op de gebouwen zelf. In 2010 werden er 63 installaties beklad met graffiti, 139 in 2011, ongeveer 110 in 2012 en 100 in 2013. Voor die laatste twee jaren werden er 34 respectievelijk 56 specifiek gemeld aan de veiligheidsdienst en waarvoor er in 4 respectievelijk 10 gevallen een proces-verbaal werd opgesteld. De tags die tijdens de dagelijkse schoonmaak worden verwijderd, worden niet meegerekend”, geeft minister Galant als cijfers. “De kosten voor de herstellingswerken bedroegen in 2010 ongeveer 50.000 euro, 330.000 euro in 2011,  200.000 euro in 2012 en 2013.”

 

Volgens Galant pakt de NMBS de strijd tegen graffiti op twee verschillende manieren aan. “Op preventief vlak wordt bij nieuwbouw of renovatie de voorkeur gegeven aan 'reinigbare' materialen of materialen die behandeld zijn met 'graffitiwerende' middelen. Deze procedés hebben echter hun beperkingen en leiden niet noodzakelijkerwijze tot goede resultaten. Afhankelijk van het beschikbare budget worden er bewakingscamera's geplaatst op plaatsen die als 'moeilijk' worden beschouwd. Er is ook een werkgroep opgericht die zich bezighoudt met het fenomeen graffiti en de aanpak ervan. Op curatief vlak wordt, om de installaties in hun oorspronkelijke staat te herstellen, het bekladde oppervlak niet enkel gereinigd, maar ook opnieuw geschilderd of gezandstraald. Er worden ook maatregelen genomen om de tijd te beperken tussen het ogenblik waarop de graffiti wordt aangebracht en de graffiti-verwijdering. Hierdoor worden graffitispuiters ontmoedigd.”

 

Bpost

 

“De graffiti op de gebouwen van bpost worden door de eigen onderhoudsdienst verwijderd, meestal op basis van een interventieaanvraag van de lokale gebruiker, verantwoordelijk voor het gebouw. In bepaalde gevallen kan een gespecialiseerd bedrijf worden ingeschakeld. In sommige steden (bijvoorbeeld Luik of Antwerpen) is er een gratis gemeentelijke dienst waarop bpost een beroep doet”, leert Lahaye-Battheu uit het antwoord van De Croo. “Er is geen specifiek budget voorzien voor het verwijderen van graffiti, want dat soort onderhoud wordt meegenomen in een globaal budget voor onderhoud van gebouwen.”

 

Belgacom

 

Van de 1.400 gebouwen die Belgacom beheert, waarvan 70% als eigenaar (via zijn filiaal ConnectImmo nv) en 30 % als huurder, zijn er veem puur technische gebouwen, vaak weinig zichtbaar. Daardoor vormen ze een makkelijk doelwit voor graffiti. Momenteel verwijdert het bedrijf alleen graffiti van gebouwen op erg zichtbare plaatsen. De interne procedure van Belgacom bepaalt dat de patrouillerende bewakingsdiensten van de Belgacom die graffiti vaststellen een rapport moeten opstellen. Op basis van dat rapport wordt klacht ingediend bij de politie en wordt een proces-verbaal opgesteld. In de praktijk wordt deze procedure weinig toegepast, want ze levert geen resultaat op.

“Het verwijderen van graffiti gebeurt vaak in het kader van ruimere interventies aan de gevels. De voorbije drie jaar werd hiervoor een budget van 25.000 euro per jaar uitgetrokken”, citeert Lahaye-Battheu nog uit het antwoord van De Croo.