Sabien wil wetgeving over wettelijke samenwoning vereenvoudigen


Het eerste wetsvoorstel maakt mogelijk dat de ambtenaar van de burgerlijke stand -in geval van eenzijdige beëindiging van de wettelijke samenwoning- de beëindiging niet meer moet betekenen aan de andere partij, maar er alleen kennis van moet geven bij aangetekende brief.

 

"Een groot aantal samenlevingscontracten wordt niet officieel maar wel de facto ontbonden. Koppels gaan uit elkaar zonder het contract te verbreken. Het gebeurt steeds vaker dat de dienst bevolking van de gemeente vaststelt dat de persoon met een samenlevingscontract al in een nieuwe relatie zit. Dat komt omdat veel koppels na hun breuk niet meer in staat zijn om samen naar het gemeentehuis te gaan om te verklaren dat de wettelijke samenwoning beëindigd is. Het is dan wel mogelijk voor één van beiden om dit te doen, maar de eenzijdige beëindiging moet dan door een deurwaarder betekend worden. Dit kost echter algauw ongeveer 180 euro (!) en dit blijkt een struikelsteen te zijn. Het niet melden van de beëindiging kan echter belangrijke gevolgen hebben, bijvoorbeeld bij overlijden", zegt Sabien.

 

Het tweede wetsvoorstel geeft wettelijk samenwonenden meer mogelijkheden om op te treden in de rechtbank. “Momenteel kunnen partijen voor de vrederechter, de rechtbank van koophandel en de arbeidsgerechten enkel vertegenwoordigd worden door hun echtgenoot of een bloed- of aanverwant. Dat moet ook mogelijk zijn voor wettelijk samenwonenden”, aldus Sabien.

 

De wet, die de wettelijke samenwoning invoerde en aan de verschillende vormen van samenwoning een officieel karakter gaf, is intussen 15 jaar van kracht. "De populariteit van de wettelijke samenwoning kan worden toegeschreven aan de voordelen ervan. Er zijn immers minder rechten en plichten aan gekoppeld dan bij het huwelijk, maar tegelijkertijd zijn de partners juridisch beschermd, bijvoorbeeld inzake het vermogen en het erfrecht", geeft Sabien nog mee.

 

Tot slot, de cijfers van Radio 2 vandaag zijn een bevestiging van een tendens, die Sabien afleidde uit cijfers, die ze toen kreeg van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom hierover:

 

 

aantal personen die een verklaring van wettelijke samenwoning hebben afgelegd

aantal personen die een verklaring van wettelijke samenwoning hebben beëindigd

2006

34.605

9.449

2007

49.515

12.464

2008

64.021

16.957

2009

67.561

21.141

2010

73.553

26.614

2011

79.359

30.392