Iedereen ongerust over toekomst rechtbank


Het is duidelijk dat het ongenoegen over het plan om de rechtbank in Veurne op te doeken bijzonder groot is. Dat bewijzen een affichecampagne en een petitie van het personeel, én een woelige vergadering voor al wie erbij betrokken is.

Thierry Denys, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van West-Vlaanderen, probeerde de gemoederen te bedaren. ‘s Avonds had hij hierover nog een gesprek met minister van justitie Koen Geens. ‘Er is absoluut nog niets beslist, noch in de ene noch in de andere zin. Dat heeft de minister mij verzekerd’, aldus Denys na afloop. ‘De minister heeft veel plannen met justitie. Ook de voorzitter van de vrederechters was bij ons gesprek aanwezig. Het kan nog alle kanten uit. Volgende week zie ik minister Geens weer. Of het personeel dan geen redenen tot ongerustheid heeft? Nee, helemaal niet.’

Net als haar VLD-collega Sabien Lahaye-Battheu interpelleerde Ann Vanheste, burgemeester van De Panne en federaal parlementslid, de minister hierover. Ze kreeg geen antwoord op haar voorstellen om de toekomst van de rechtbank in Veurne veilig te stellen. Het blijft onduidelijk van wie het voorstel om de rechtbank af te schaffen nu komt, van de minister of de provinciale magistratuur. Op de vergadering van woensdag maakten zowel magistraten van de rechtbank van koophandel en de arbeidsrechtbank als advocaten van de balie zich boos omdat zij tot nu niet bij de gesprekken betrokken werden.

Stap achteruit

Stafhouder Joachim Vanspeybrouck stelt dat de afschaffing vooral voor de inwoners van het gerechtelijk arrondissement Veurne, met veel landelijke gebieden, een enorme stap achteruit zou betekenen. ‘Ik heb trouwens vragen over de huur van het gebouw’, zegt hij. ‘De burger kan niet het slachtoffer zijn van een al dan niet nadelige verkoop. Bovendien bedraagt de huur 1.061.654 euro (geïndexeerd) voor de twee gebouwen, dus ook Financiën, én de ondergrondse en bovengrondse parkings. De huur wordt betaald door de Regie der Gebouwen en niet door Justitie. Het contract heeft een vaste duur van 21 jaar vanaf 1 januari 2004, zonder enige mogelijkheid tot opzeg. Men zal dus hoe dan ook de huur moeten blijven doorbetalen.’ Florent Platteeuw, voorzitter van de politievakbond VSOA West-Vlaanderen, maakt dezelfde bedenkingen.

Bron: Het Nieuwsblad, 30 januari 2015.