Vlaamse overheid blokkeert de verkoop Callicannes


De federale overheid, die eigenaar is van de gebouwen op de site van de voormalige douanepost Callicannes, besliste eind 2013 om tot een verkoop over te gaan. Concreet gaat het om een middenbermgebouw met luifel, een hoofdgebouw dat vroeger als kantoor diende, en een naastgelegen gebouw op het parkeerterrein. 

Het middenbermgebouw werd onder de noemer van ‘zone voor wegen en daarbij horende ruimten’ voor een symbolische euro overgedragen aan de Vlaamse overheid, die aankondigde tot sloping ervan over te gaan. De twee andere gebouwen zouden openbaar worden verkocht, een opdracht voor het Aankoopcomité te Brugge. Dat liet eind 2013 weten minstens één kandidaat koper te hebben.

 

mandaat

 

Het Aankoopcomité te Brugge zou de openbare verkoopprocedure opstarten zodra ze van de Vlaamse overheid een mandaat kreeg voor de verkoop van een deel van de omliggende parkeerterreinen. Meer dan een jaar later is dat mandaat er nog altijd niet. Minister Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, liet in zijn antwoord op een vraag van Sabien weten “dat er binnenkort een overleg plaats vindt tussen het Aankoopcomité en de Vlaamse administratie wat betreft dit mandaat. In afwachting daarvan kan voorlopig geen timing rond de verkoop worden gegeven”.

 

“Ongelooflijk dat de Vlaamse overheid op deze manier de verkoop van deze gebouwen blokkeert. Meer dan een jaar lang is er dus helemaal niets gebeurd in dit dossier. Intussen verloederen de gebouwen – geschat op resp. 102.000€ en 13.800€ - verder, en heeft de geïnteresseerde kandidaat-koper wellicht al afgehaakt.” aldus Sabien, die er bij haar Vlaamse collega’s op aandringt om druk te zetten op dit dossier. Op vandaag is het middenbermgebouw met luifel ook nog altijd niet afgebroken.