Vijf rampen in West-Vlaanderen erkend? Ministerraad beslist (eindelijk) op 27 maart


“Alle rampen van vóór 1 juli 2014 worden federaal afgehandeld, terwijl die na 1 juli 2014 onder de bevoegdheid van de gewesten vallen. Terwijl de Vlaamse regering de overvloedige regenval van eind juli 2014 al als ramp erkende, is het nog steeds wachten op een aantal erkenningen door de federale overheid, elf in totaal. Nu komt er eindelijk schot in de zaak”, zegt Sabien.

 

“De 11 erkenningsbesluiten hebben intussen groen licht gekregen van de Inspectie van Financiën en de FOD Financiën. Nu volgt de agendering op de ministerraad van 27 maart. Na de ondertekening door de Koning volgt de publicatie in het Belgisch Staatsblad. Al wie getroffen werd door de rampen, krijgt dan drie maanden de tijd om een dossier naar de gouverneur te sturen voor verdere afhandeling.”

 

De minister schat dat er tussen de 20.000 à 25.000 dossiers zullen worden ingediend, goed voor ongeveer 50 miljoen euro. Om deze zo snel mogelijk te kunnen behandelen, krijgen de gouverneurs tijdelijk extra personeel, 20 in totaal.

 

West-Vlaanderen

 

Sabien kon van de minister de lijst bekomen van de getroffen gemeenten, per ramp, in de provincie West-Vlaanderen:

  • Wat de de overvloedige regenval van 10 oktober 2013 betreft: Ardooie, Bredene, Brugge, Gistel, Hooglede, Koksijde, Kortrijk, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Oostkamp, Staden, Zonnebeke en Zuienkerke.

  • Hooglede kreeg de rukwinden van 20 oktober 2013 over zich heen.

  • De rukwinden van 25 januari 2014 raasden over Ardooie, Brugge, Ieper, Kortrijk, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Menen, Ruiselede, Tielt, Wervik, Wevelgem en Wingene.

  • De ganse provincie komt in aanmerking voor de hagelschade van 9 juni 2014.

  • Wat betreft de overvloedige regenval tijdens datzelfde pinksterweekend staan de gemeenten Ardooie, Beernem, Hooglede, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Oostkamp, Pittem, Poperinge, Ruiselede en Staden opgelijst. Voor de gemeente Wingene, die een laattijdige aanvraag indiende, is het nog wachten op het advies van het KMI.