Gangster mag niet zomaar weten wie hem oppakte


Even terugspoelen. In maart 2013 schiet de Brusselse politie de terreurverdachte Hakim Benladghem neer. Zijn broer en zus stellen zich burgerlijke partij en bijgevolg worden de identiteitsgegevens van de politiemensen die bij de schietpartij betrokken waren, vrijgegeven. Wanneer de speciale eenheden van de federale politie in oktober 2012 een gangster doodschieten tijdens een gewapende overval in Vorst, gebeurt hetzelfde.

Nochtans is er een wet - die van 8 april 2002 betreffende de anonimiteit van getuigen - die de identiteit beschermt in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Alleen volstaat het op dit moment dus om een klacht met een burgerlijke partijstelling in te dienen tegen de betrokken politieambtenaar om zijn identiteit te weten te komen.

Een lacune in de wet van 2002, vinden Open Vld-Kamerleden Carina Van Cauter en Sabien Lahaye-Battheu. Daarom dienen zij nu een wetsvoorstel uit 2013 van gewezen Open Vld-senator Yoeri Vastersavendts opnieuw in om dat te verhelpen. In dat voorstel geven ze de onderzoeksrechter de mogelijkheid om de anonimiteit van politieambtenaren te beschermen als er een klacht tegen hen wordt ingediend.

Maar de politica’s houden een slag om de arm, door hier twee voorwaarden aan te koppelen. Ten eerste moeten de beklaagde officieren of agenten van de gerechtelijke politie of personen uit de naaste omgeving zich ernstig in hun integriteit bedreigd voelen. Ten tweede moeten er precieze en ernstige aanwijzingen zijn dat ze gevaar lopen.

De kans dat het voorstel er komt, is reëel. In 2013 hebben CD&V en MR het voorstel mee ondertekend. Vraag is hoe N-VA ertegenover staat - gisteren gaf de partij nog geen reactie.

De liberale politievakbond VSOA is alvast erg tevreden dat Open Vld het wetsvoorstel opnieuw indient. “Voor de speciale eenheden is het sowieso noodzakelijk. Want bepaalde dadergroepen maken er een sport van om de gegevens van agenten uit de speciale eenheden te pakken te krijgen om hen te intimideren. Maar ook voor het gros van de andere politieambtenaren is die anonimiteit nodig. Meer dan 85 procent van de klachten tegen hen is vals of ongegrond”, zegt Vincent Houssin. Tegelijk vindt hij dat het voorstel nog een stapje verder mag gaan: “Ook bij wettige verdediging moeten agenten als slachtoffer en niet als dader worden behandeld, en dus anoniem kunnen blijven.”

Bron: Het Laatste Nieuws/De Morgen, 9 april 2015.