Samenwonen blijft moeilijker dan trouwen


Het is niet al kommer en kwel. Het wettelijk samenwonen blijft in de lift zitten. Tussen 2006 en 2013 steeg het aantal personen die een samenlevingscontract afsloten van 35.000 tot ruim 80.000. Maar tegelijk stijgt ook het aantal breuken: sinds 2006 is het aantal verbrekingen verviervoudigd . Dat blijkt uit cijfers die Open Vld-Kamerlid Sabine Lahaye-Battheu kreeg van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn voorganger Annemie Turtelboom (Open Vld). Bijna de helft van de samenwoners gaat uiteen. Nochtans blijkt het vrij moeilijk om zo'n contract te beëindigen. "Ik merk in mijn advocatenpraktijk dat er dikwijls nog problemen zijn rond de beëindiging van het contract. We zien dat de procedure dikwijls spaak loopt door de heel formele manier waarop dat nu moet gebeuren", zegt Lahaye-Battheu.

Deurwaarder

De wet vraagt koppels die uit elkaar gaan nu om samen een afschrift in te dienen op het gemeentehuis. Als ze niet samen kunnen of willen gaan, kan het contract ook op eigen houtje worden afgebroken. Maar dan moet er een deurwaarder aan te pas komen. Dat kost snel 180 euro, wat dikwijls een struikelblok is. "Veel koppels gaan daardoor uit elkaar zonder het contract te verbreken en dat aan te geven. Dat kan later tot problemen leiden. Daarom stel ik nu voor om het contract te verbreken via een aangetekende zending", zegt Lahaye-Battheu. Een tweede wetsvoorstel moet het voor de wettelijk samenwonenden mogelijk maken om voor de partner op te treden in de rechtbank. "Echtgenoten kunnen elkaar vertegenwoordigen in het gerecht. Met het nieuwe voorstel zouden wettelijk samenwonenden dat ook kunnen."

Beter goed scheiden

Het verbaast relatietherapeute Rika Ponnet niet dat bijna de helft van de samenwoners uit elkaar gaan. "Het is altijd al zo geweest dat alle relatievormen minder duurzaam zijn dan het huwelijk. Puur praktisch is het nog altijd veel moeilijker om uit elkaar te gaan als je getrouwd bent. En we zien dat er nog altijd een groter engagement uitgaat vanuit het huwelijk." Dat zou volgens Ponnet ook psychologisch werken. "Samenwonen wordt nog altijd een stuk gezien als 'we zien wel of het werkt'. Trouwen is een definitievere keuze. Dat zie je ook aan het aantal relatiebreuken. Die liggen bij het wettelijk samenwonen nog altijd hoger." Ongeveer 38% van de huwelijken loopt op de klippen tegenover bijna de helft van de samenlevingscontracten.

Ponnet waarschuwt voor het signaal dat de overheid uitstuurt met een vereenvoudiging van de wet. "Het is goed dat er een eenvoudige regelgeving komt. Maar daar zou een boodschap van 'hoe scheiden we goed' moeten tegenover staan. Scheiden kan op steeds kortere tijd, wat niet altijd spoort met het emotionele verwerkingsproces. Dat zorgt achteraf soms voor meer conflicten rond de kinderen of het huis. Daar moet ook bij stilgestaan worden."

Relatietherapeute Rika Ponnet

Bron: Het Laatste Nieuws, vrijdag 10 april 2015