Politie krijgt jaarlijks ruim 100.000 kwaadwillige oproepen


In zijn antwoord gaf Jambon gedetailleerde cijfers voor het jaar 2012 met betrekking tot het noodnummer 101 (dringende politiehulp). Op een totaal van 2.985.241 oproepen waren er 2,5% ‘broekzakoproepen’ (76.356), 3,6% ‘kwaadwillige oproepen’ (108.566) en 7,3% ‘oproepen voor verstrekking van algemene informatie en/of verstrekken van raad’ (217.352).

 

Naar de noodnummers 112 en 100  (medische spoedgevallen en brandweer, in totaal 3.090.628 in 2012) wordt het percentage ‘kwaadwillige oproepen’ als vergelijkbaar beschouwd. Dat type oproepen wordt pas sinds februari 2014 geregistreerd in alle Hulpcentra 112/100. Naar die noodnummers blijken ongeveer 30% van de oproepen ‘spookoproepen’ te zijn. Dat zijn valse oproepen (bijvoorbeeld per ongeluk of zonder reden), die niet langer dan dertig seconden duren. Daarbinnen wordt het aantal ‘oproepen voor informatie’, ‘storende oproepen’, ‘bedreigende oproepen’, ‘valse meldingen en verkeerde manipulaties of stoorlijnen’ (zoals broekzakoproepen) tussen de 45% en 55% geschat.

 

Storende bellers afsluiten

 

“Kwaadwillige oproepen zijn een pest voor de nooddiensten. Terwijl dergelijke oproepen worden behandeld, is er geen tijd voor mensen die echt in nood zijn”, zegt Sabien, die de problematiek al enkele jaren opvolgt in het parlement.

 

“Minister Joëlle Milquet kondigde meermaals aan dat er een ministerieel besluit in de maak was om ‘storende bellers’, die bewust meermaals nodeloos bellen, na een waarschuwing af te sluiten. Dit zou binnen een bepaalde termijn en voor een bepaalde duur gebeuren. Minister Jambon meldde vorige week dat het BIPT momenteel nog sleutelt aan het ontwerp van ministerieel besluit, waarin alle modaliteiten en termijnen worden opgenomen. Naar inwerkingtreding toe stelde hij geen timing voorop, maar hopelijk kan dat zo snel mogelijk.”

 

Sabien merkt op dat ook gerechtelijke vervolging vandaag al mogelijk is: “Uit het antwoord van voormalig justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) blijkt dat de parketten in de periode 2008-2010 2.596 zaken hebben geopend wegens nodeloze oproepen naar het noodnummer 100. Op 10 januari 2011 waren 350 van deze zaken (13,48 procent) correctioneel gedagvaard. In 259 zaken waar al een vonnis werd uitgesproken, waren 175 verdachten veroordeeld en 13 vrijgesproken.”

 

Blauwe lijn uitbreiden

 

Daarnaast gaf minister Jambon in zijn antwoord aan dat een ‘blauwe lijn’ voor ‘niet-dringende vragen’ voor de politiediensten mogelijks de werking van de dringende lijn kan optimaliseren. De FOD Volksgezondheid heeft reeds een soort niet dringende lijn in het noodstelsel via het nummer 1733 (wachtdienst voor huisartsen).

 

“De lokale politie van Antwerpen beschikt als enige over een 'blauwe lijn', een 0800-nummer die 7 dagen op 7 bereikbaar is en dit 24 uur per dag. Ze wordt er positief geëvalueerd. Onderzoek om de ‘blauwe lijn’ uit te breiden, verdient dus zeker aanbeveling”, zegt Sabien.

 

Minister Jambon merkt tot slot op dat ook andere politiezones een telefoonnummer verspreiden waarop ze, meestal beperkt tot de kantooruren, bereikbaar zijn voor ‘niet-dringende vragen’. Dit is en blijft een lokale aangelegenheid.