Seks op 14 niet meer strafbaar


Stel: een vijftienjarig meisje begint een seksuele relatie met een jongen van achttien. Voor heel wat ouders of vrienden is dat geen schande. Toch is de relatie bij wet verboden. Dat heeft soms traumatische gevolgen. “Denk aan een emotionele vader die zijn dochter betrapt en meteen de politie belt”, zegt Wim Van de Voorde van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. “Tot een veroordeling komt het zelden, maar intussen is het parket wel ingeschakeld. Dat kan bijzonder traumatisch zijn voor die jongeren.”

Het wetsvoorstel van Open Vld neemt dat probleem weg. De Vlaamse liberalen willen seksuele handelingen tussen een veertien- of vijftienjarige en een oudere partner niet langer als strafbaar beschouwen. Voorwaarde is dat de partner maximaal vijf jaar ouder is dan de minderjarige. Een veertienjarige kan dus perfect tussen de lakens kruipen met een partner van negentien. En een twintigjarige kan niet worden vervolgd als hij - met wederzijdse toestemming - naar bed gaat met iemand van vijftien.

”Jongeren moeten zich seksueel kunnen ontwikkelen zonder strafbare feiten hoeven te plegen”, zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), die het voorstel indient met partijgenote Carina Van Cauter. “Dit decriminaliseert seksuele handelingen tussen gelijkwaardige jongeren. Tegelijk beschermt het hen tegen misbruik, door de invoering van een maximaal leeftijdsverschil.”

Schemerzone

Het voordeel is dat de juridische schemerzone rond tienerseks eindelijk wordt opgeklaard. Voor jongeren onder de veertien verandert er niets, voor hen blijft seks strafbaar. Vanaf zestien jaar verandert er ook niets, want vanaf dan ben je seksueel meerderjarig en mag je naar bed gaan met volwassenen van alle leeftijden. Voor veertien- tot zestienjarigen bestond er tot nu toe een grijze zone. Enerzijds worden zij bekwaam geacht om toestemming te kunnen geven voor seks met penetratie, anderzijds bepaalt de wet dat iedere seksuele handeling met een jongere onder de zestien een aanranding van de eerbaarheid is.

”Seks met penetratie mag dus vanaf veertien jaar, kussen en strelen pas vanaf zestien”, vat Lahaye-Battheu de paradox samen. Op de aanranding van de eerbaarheid bij seksuele handelingen komt daarom een uitzondering voor veertien- tot zestienjarigen.

Bredere hervorming

Expert seksueel strafrecht Liesbet Stevens (KU Leuven) reageert alvast positief. “De seksuele strafwet moet dringend worden aangepast aan de realiteit. Een maximale leeftijdskloof van vijf jaar houdt steek, want pedagogisch onderzoek toont aan dat het risico op misbruik exponentieel toeneemt vanaf een leeftijdsverschil van drie à vijf jaar.” Ook Sensoa, dat voor de verkiezingen van 2014 nog een gelijkaardig voorstel lanceerde, schaart zich achter het voorstel. “Consensuele seks tussen jongeren hoort niet thuis in het strafrecht.”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) belooft werk te maken van de ‘harmonisering’ van de leeftijd voor seksuele meerderjarigheid, dat staat ook in het regeerakkoord. Maar die vernieuwing past in een bredere hervorming van het strafwetboek, ook rond andere seksuele misdrijven zoals voyeurisme. “Die hervorming komt er binnen de twee jaar”, zegt de woordvoerder van Geens.

Bron: De Morgen, 26 mei 2015.