325 voormalige rijkswachtwoningen staan leeg


“Vroeger konden officieren van de rijkswacht een huis in de buurt van de kazerne krijgen. De bedoeling was om bij dringende interventies sneller ter plaatse zijn. Voor de politiehervorming had de Belgische Staat 1.425 rijkswachtwoningen in haar bezit. Na de hervorming kregen de rijkswachters die er woonden het uitdovend recht om er te blijven. Wanneer zij het pand verlaten, draagt de federale politie de eigendom over aan de Regie der Gebouwen die het dan openbaar te koop of ter beschikking stelt van een Federale Overheidsdienst”, zegt Sabien.

 

Van de 956 voormalige rijkswachtwoningen, die de Belgische staat momenteel nog in bezit heeft, staan er dus 325 leeg, 315 logementen zijn nog steeds bewoond door ex-rijkswachters, 206 werden ter beschikking gesteld door middel van 'een overeenkomst ten precaire titel' in afwachting van een verkoop, 12 worden bewoond via Fedasil en 23 via de Dienst Vreemdelingenzaken; 75 staan onder leegstandsbescherming, wat betekent dat ze tijdelijk bewoond worden in afwachting van verkoop.”

 

Sabien stelde hierover twee jaar geleden, in mei 2013, ook een vraag in het parlement, aan voormalig staatssecretaris  voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten. “Toen bleek de Belgische staat nog eigenaar te zijn van 1.035 rijkswachterswoningen. Vandaag zijn dat er dus 79 minder. Een positieve evolutie, maar er kan zeker nog een tandje worden bijgestoken. Het is goed dat de overheid dit soort patrimonium afstoot. Het is vooreerst niet onze taak om woongelegenheden te verhuren. Daarnaast spijst de verkoop de kas van de Regie der Gebouwen, die dat geld goed kan gebruiken om vele kostbare onroerende goederen te beheren. Tot slot komen er meer woongelegenheden op de markt waardoor de zoektocht voor vele gezinnen vergemakkelijkt wordt."

 

Minister Jambon gaf in zijn antwoord nog mee te zoeken naar een methode om de panden zo snel mogelijk te verkopen: “Gelet op het feit dat de aankoopcomités werden geregionaliseerd en er nog slechts één Federaal Aankoopcomité overblijft met beperkte mankracht, werd op mijn initiatief een overleg gestart tussen mijn beleidscel, de beleidscel van Financiën, de Regie der Gebouwen en het Federaal Aankoopcomité, teneinde te onderzoeken welke de meest efficiënte manier is om met de beperkte middelen de geplande verkopen te realiseren."

De Regie der Gebouwen verkocht in 2013 voor in totaal 22,6 miljoen euro aan onroerende goederen en in 2014 voor 28,4 miljoen. In 2015 wordt gestreefd naar een verkoop voor 36 miljoen euro.