Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 29 juni 2015


Al van bij de aftrap van de gemeenteraad werd venijnig gereageerd, toen raadslid Eric Butaye tussenkwam op de jaarrekening 2014 van de stad. Die is positief afgesloten. De openstaande schulden op 31 december 2014 bedroegen 21,2 miljoen euro, na opname van 3,5 miljoen euro aan nieuwe leningen. "Toch mogen we niet vergeten dat de totale leningslast op 31 december 2014 in totaal 29 miljoen euro bedroeg, want uiteindelijk moeten we de schulden van zowel de stad als het AGB De Kouter (nieuw zwembad) optellen." 

Nog meer commotie ontstond toen Sabien tussenkwam op enerzijds de renovatie van het oud archief (4.840€ opmaak beheersplan, 50.000€ opmaak bouwkundig ontwerp en raming renovatiewerken 500.000€) en anderzijds de bouw van een nieuwe polyvalente ruimte op de Gaselwestsite (40.000€ opmaak ontwerp en raming werken 500.000€).

"In 2012 zijn wij meegegaan in de opmaak van het Masterplan Publiek Patrimonium van stad Poperinge, om zo tot kwalitatieve beleidskeuzes te kunnen komen, die ad hoc beslissingen overstijgen. Dit past niet in het Masterplan. Uit het dossier blijkt ook niet dat er nood is aan bijkomende vergaderzalen, wij hebben geen bevraging bij verenigingen gezien. Er zijn ook heel wat andere projecten hangende, zoals de Vroonhofsite, de kunstacademie, het postgebouw in de Hondstraat.... Hoe ver staan die projecten, die o.a. ook tot doel hebben om bijkomende ruimtes te creëren? Wat met de invulling van de Maeke-Blyde? Zolang we dat niet weten, willen we niet meestappen in deze projecten," aldus Sabien.

Ook oppositiepartij Groen vroeg naar de bezettingsgraad van de huidige beschikbare zalen: "Schepen Vanlerberghe zei dat die cijfers in de krant stonden. Niet dat ik de krant niet vertrouw, maar ik zou toch graag die cijfers van het stadsbestuur krijgen," aldus Stephanie De Maesschalck.

Maar liefst 2 schepenen en de burgemeester gingen in de tegenaanval en maakten zich druk. Sabien: "Onze standpunten zijn verschillend, wij hebben een pleidooi voor een visie. Ik begrijp niet dat u zich zo druk maakt. Als oppositie vertegenwoordigen wij een belangrijke groep Poperingenaars. Onze mening telt ook." De voorzitter van de gemeenteraad, Myriam Maes, liet het allemaal maar gebeuren en greep op geen enkel moment in.

Raadslid Pascal Lapanne toonde zich blij met de heraanleg van de voetgangersstroken op de Grote Markt met vlakker materiaal. Het stadsbestuur heeft eindelijk ingezien dat de hobbelige kasseien op de voetgangerszones van de markt en omgeving letterlijk ‘een struikelblok’ zijn voor minder mobiele mensen, mensen die kinderwagens voortduwen, mensen in een rolstoel, etc....  Nochtans wijzen wij er al sinds de aanleg op dat de kasseien een verkeerde en onlogische keuze waren. En ook het voorzien van een afzonderlijke in-en uitrit bij beide parkeerzones op de Grote Markt werd door ons eerder al opgeworpen.

Het accentueren van de aanwezigheid van fietsers in tegenrichting op diverse plaatsen is gewoon een absolute noodzaak.

Wij hebben er niets op tegen dat het studiebureau Grondmij, de oorspronkelijke ontwerper, belast wordt met het opstellen van de plannen, de aanbesteding, de opvolging en oplevering van de werken. Dat de uitgave voor deze opdracht alleen al weer een miljoen oude Belgische franken kost, dat stoot ons wel tegen de borst. De Poperingenaar zal minstens twee keer voor hetzelfde betalen. 

We keuren dit punt goed, gezien de aanpassingen ook door ons werden gevraagd. Maar laat het nu aub vooruit gaan!

Na afhandeling van de overige punten op de agenda, werden de toegevoegde punten en vragen vanuit de verschillende fracties behandeld. Bij monde van Sabien vroeg Open Vld om de deuren van het stadhuis te openen voor kinderen. Bijna 7 jaar geleden al, ind e gemeenteraad van 30 oktober 2008, werd het voorstel van Open Vld om een kindergemeenteraad op te richten, verworpen: "we hebben al een jeugdraad, mening kinderen telt voor bepaald percentage mee bij de aanleg van een speelplein in keuze speeltoestellen, er is nu al een erg zware werklast bij het personeel, de tijd is hiervoor nog niet rijp."  Sindsdien hebben wij tevergeefs gewacht op nieuwe initiatieven. Tegen juni 2016 wil Poperinge het label 'Kindvriendelijke Stad' binnenhalen, dus reden te meer om nu in actie te schieten. Open Vld stelt voor dat stad Poperinge in samenwerking met de jeugddienst het stadhuisspel, dat in 2009 werd aangekondigd, van onder het stof haalt en op poten zet voor alle leerlingen van de derde graad. Het concept hoeft niet ingewikkeld te zijn: geef de kinderen een rondleiding in het stadhuis, en laat ze een (in de klas voorbereide) gemeenteraad naspelen, weliswaar op maat. Ook de gemeenteraadsleden zelf kunnen hierbij betrokken worden.
 
Schepen van Jeugd Ben Desmyter repliceerde dat ze nu bezig zijn om dat stadhuisspel te actualiseren. Uitkijken dus naar de uitwerking ervan tegen september.
 
Danny Lefebvre (Open Vld) vroeg of de start van de werken in de dorpskern van Reningelst uitgesteld zullen worden, gezien de beslissing van de Vlaamse regering om te besparen bij het Agentschap voor Wegen en Verkeer? De burgemeester bevestigde het uitstel van de werken, als de toestand niet verandert. Het is afwachten.
 
Collega Marie-Claire Tylleman maakte de sprong al naar de eindejaarsperiode, en vroeg wat de Poperingenaar mag verwachten van "Winter in Poperinge". Komt er weer een overdekte schaatspiste? Een antwoord kwam er niet, gezien bestuur dit dossier "nog aan het bekijken is".