Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 31 augustus 2015


Open Vld keurde de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaamse Gewest goed, dat nodig is voor de herinrichting van de schoolomgeving Bruggestraat en Heilig Hartstraat. De huidige kiss & ride zone in de Bruggestraat werd in 2010 aangelegd in het kader van de toen op til zijnde switch van de verkeersrichting, ingevoerd in maart 2011. De aanleg van de zone kostte meer dan 2 miljoen oude Belgische frank. Sabien stelde in haar tussenkomst dat Open Vld, de Poperingse burger en de belastingbetaler deze verloren kost betreuren. Het werk moet nu worden over gedaan.

In juni 2014 werd door de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) gevraagd aan stad Poperinge om het SAVE-charter te ondertekenen. Dat is een verklaring om een globaal en gecoördineerd beleid te willen uitwerken om alle weggebruikers, en in het bijzonder kinderen en jongeren, beter te beschermen. In naam van de ouders van verongelukte kinderen in Poperinge vroeg Open Vld al een paar keer naar een stand van zaken in dit dossier. De mobiliteitsdienst werkte intussen een actieplan uit. Zo zullen 3 gewone en 3 elektrische fietsen aangekocht worden door stad Poperinge. De fietsen zullen op vraag van Sabien aangekocht worden bij Poperingse handelaars. De fietsen zullen voorzien worden van het stadslogo en ter beschikking staan van verschillende stadsdiensten, om zo de voorbeeldfunctie extra duidelijk te maken bij de inwoners van Poperinge.Ook de schoolvervoerplannen van de Poperingse scholen worden bijgewerkt. Het actieplan SAVE-charter werd ook door Open Vld goedgekeurd. "Om het met de woorden van ouders te zeggen die hun kind verloren in het verkeer: hiermee zijn we opnieuw een stapje dichter bij het creëren van een verkeersveilige omgeving, vooral voor jongeren," aldus Sabien in haar tussenkomst.

Ook over de logiestaks die eind 2013 in Poperinge werd ingevoerd, volgde een debat. Het reglement voor de jaren 2016 tot en met 2019 wijzigt in die zin dat alle logiesuitbaters voortaan een forfaitaire logiestaks moeten betalen. Bij monde van Sabien vroeg de fractie van Open Vld met aandrang om uitstel van dit punt naar een volgende gemeenteraadszitting. "Veel logiesuitbaters vallen compleet uit de lucht en zijn helemaal niet op de hoogte van deze wijziging, niettegenstaande in de ontwerpbeslissing staat dat er een brede consultatie is geweest bij de sector. Van de evaluatievergadering waarover ook sprake, is er zelfs geen verslag beschikbaar," aldus Sabien. Hierop werd door de meerderheid toegegeven dat één en ander is misgelopen in de evaluatie, en dat de betrokkenen niet zo goed geïnformeerd zijn als verhoopt. Vooral de kleinschalige logies, die vaak - hetzij bewust, hetzij onbewust - geen bezetting van 25% (80 op 320 nachten) halen, zullen de dupe worden van dit nieuwe systeem.