Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 26 oktober 2015


Sabien lichtte de motie tot behoud van het Vredegerecht Kanton Ieper II-Poperinge, met zetel te Poperinge, toe. Zij vraagt aan het College van burgemeester en schepenen om de krachten te bundelen en er bij de minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), op aan te dringen om de zetel Poperinge te behouden. Bij afschaffing van een zetel ligt het voor de hand dat de zetel in Ieper wordt afgeschaft, en wel om de volgende objectieve redenen:

- Voor wat betreft de geografische situatie, ligt de zetel Poperinge centraal in het kanton Ieper II-Poperinge. De zetel Poperinge omvat een uitgestrekt geografisch gebied met in het noorden de deelgemeente Roesbrugge en Vleteren, en in het zuiden de deelgemeente Nieuwkerke en Wulvergem. De afstand tussen deze deelgemeenten bedraagt ongeveer 30 km, in reistijd ongeveer 45 minuten. De reistijd van Ieper naar Poperinge bedraagt ongeveer 20 minuten. Dat betekent dat voor om het even welk plaatsbezoek van de vrederechter vanuit Ieper naar een gemeente van de geografische omschrijving Poperinge een reistijd (enkele rit) van 35 à 40 minuten. De zetel te Ieper behouden zou indruisen tegen het principe van nabijheid van justitie voor de burger;

- Voor wat betreft de staat van het gebouw, is het zo dat het gebouw Burgemeester Bertenplein in Poperinge, staatseigendom is, en beheerd wordt door de Regie der Gebouwen. Het gebouw is in goede staat en biedt nog voldoende ruimte voor uitbreiding. Een deel van de eerste verdieping en de volledige tweede verdieping is nog beschikbaar. Er zijn geen renovatiewerken gepland zijn aan het gebouw, zoals bevestigd door de minister belast met de Regie der Gebouwen, in zijn antwoord op een parlementaire vraag van mevr. Sabien Lahaye-Battheu dd. 17 juli 2015, en het gebouw is dus instapklaar;

Het gedeelte van het gerechtsgebouw in Ieper, dat gebruikt wordt door de zetel Ieper, is veel te klein voor uitbreiding. Dat zou ook zijn vastgesteld tijdens een plaatsbezoek van de Regie der Gebouwen.  

- Voor wat betreft de voorkeur van de betrokken vrederechter:
De vrederechter geeft te kennen dat bij de afschaffing van een zetel het voor de hand ligt dat Ieper zou moeten afgeschaft worden, en Poperinge behouden.

Voor het eerst werd een motie, ingediend door de oppositie, unaniem goedgekeurd!

 

Sabien lichtte vervolgens ook het toegevoegd punt toe met betrekking tot de visie op de huidige en toekomstige huisvesting van de stedelijke diensten. Zij benadrukte dat er heel wat vragen zijn over meerdere 'hangende' projecten: wat is de stand van zaken in de uitbouw van de Vroonhofsite; zal de Onze Lieve Vrouwekerk als grote podiumzaal een herbestemming krijgen; wat met de site Doonrstraat als de Maekeblydezaal en de brandweerkazerne eventueel verhuizen naar de Ouderdomseweg; wat met cc Ghybe als er een nieuw cultuurcentrum komt op de Vroonhofsite, of als de OLV-kerk een grote podiumzaal wordt; wat met de site Veurnestraat als een deel van de uitvoerende technische dienst ook naar de Ouderdomseweg verhuist; etc....

Vanuit het stadsbestuur wordt er telkenmale allerlei aangekondigd en beloofd, maar op vandaag is er nog geen duidelijke visie in dit dossier. Daarom vraagt de fractie van Open Vld aan het stadsbestuur om haar visie en concrete plannen toe te lichten, inzage te geven in het financiële plaatje, en een tijdslijn voorop te stellen. Bovendien pleit Open Vld voor actieve inspraak van de bugers in dit dossier, al dan niet opgesplitst per site of project.

Volgens de burgemeester legt de administratie de laatste hand aan een uitgeschreven visie op het patrimonium, en zal deze visie nog voor het jaareinde aan de gemeenteraad worden voorgelegd voor principiële goedkeuring.