Paco en Laurence lopen dagje stage bij Sabien


Hoe ik mijn kijkstage heb beleefd is onbeschrijfelijk. Vooraleer ik bij Sabien Lahaye Battheu terecht kwam , heb ik eerst kennis gemaakt met haar parlementaire medewerker. Het was een zeer aangename verwelkoming. Hij vertelde mij de planning van de dag en zei dat er twee belangrijke punten in de agenda stonden. Aangezien Sabien de voorzitter is van de ‘Belgian Beer Club’, had ik de mogelijkheid om een vergadering mee te volgen in het Vlaams Parlement. Daar ontmoete ik o.a. Herman De Croo en minister van Cultuur Sven Gatz (oprichter van de ‘Belgian Beer Club’). Toen Sven Gatz uitlegde waarom we ons bier moesten laten erkennen als cultureel erfgoed, zaten we allemaal aan tafel met heerlijke broodjes voor onze neus. Het was een ongemakkelijke situatie aangezien ook de voorzitter van de Belgische brouwersvereniging, Jean-Louis Van de Perre, bij ons aan tafel zat en morsen dus zeker geen optie was.

De vraag of dat ons bier een cultureel erfgoed moet worden, bleef zich maar herhalen. Op economisch vlak is dit zeker een lucratief voordeel maar het is een lange procedure. Het gaat om een initiatief van de Duitstalige minister van Cultuur, Isabelle Weykmans, met steun van haar collega’s van de Vlaamse en Franse gemeenschap en de Federatie van Belgische Brouwers. Het dossier dat werd ingediend zal moeten bekeken en beoordeeld worden door een jury. Het dossier bevat onder andere foto’s en een filmpje van ongeveer tien minuten die moet worden beoordeeld. Persoonlijk vind ik dat we de biercultuur zeker en vast mogen toevoegen aan het lijstje van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarnaast vind ik het  zeer interessant dat men, zoals Sabien heeft aangevraagd, ook enkele goeie Belgische bieren schenkt bij officiële gelegenheden bij de verschillende parlementen.

Plenaire zitting

In de Kamer werden er tijdens het vragenuurtje verschillende punten besproken met als hoofdonderwerp het klimaatakkoord en de affaire Clifford Chance.

Nadat federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V), Alexander De Croo (Open Vld) en Jan Jambon (N-VA) die morgen lieten horen dat het akkoord, zoals het er nu ligt , onaanvaardbaar is, heeft Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een mandaat gekregen om het klimaatakkoord te heronderhandelen. Het plan belooft immers een extra inspanning op federaal niveau en dat zou totaal onrealistisch zijn. Tegen 2020 moet België zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen en in het klimaatakkoord  beloofde federaal minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) dan ook om op federaal niveau een inspanning te leveren om dat quotum ook daadwerkelijk te halen.  Maar volgens minister van Werk Kris Peeters zou een extra inspanning helemaal niet haalbaar zijn. Volgens hem zou men om het tekort dat door de correcties op federaal vlak ontstaat goed te maken, de gewesten een  extra inspanning moeten doen. Daardoor moet men dus heronderhandelen tot dat alle partners er zich bij kunnen neerleggen.

Tijdens de zitting werden er eerst verschillende vragen gesteld aan de premier Charles Michel (MR). Laurette Onkelinx (PS) haalde aan dat ze relatief wel blij was met het klimaatakkoord. Ze heeft eerder kritiek op het feit dat vicepremier Jan Jambon via de media aankondigde dat hij het klimaatplan van Minister Joke Schauvliege afkeurde. In plaats van dit eerst intern te bespreken heeft hij dit onmiddellijk openbaar gemaakt. Daarom vraagt Onkelinx of de premier de kant kiest van zijn eigen minister of de andere kant. Daarnaast werd hem gevraagd of dat hij wel daadwerkelijk een deftig klimaatplan wilt voordat men naar Parijs vertrekt voor de COP21.

Karin Temmerman(SP.A)  had ook kritiek op de reactie van de vicepremier. De huidige Minister van Energie Marie-Christine Marghem staat achter het klimaatplan maar vertelt later dat er toch wel een probleem is. Karin Temmerman haalt aan dat wij ons als land  op internationaal vlak belachelijk maken door al het gekibbel in de Kamer. Ze vraagt dan ook hoe wij , zonder ons belachelijk te maken, naar de COP21 kunnen gaan .

Meyrem Almaci (Groen) maakt alvast duidelijk dat we ons al belachelijk hebben gemaakt. “Zes jaar zonder klimaatakkoord en u hebt nog vier jaar de tijd om met een plan op tafel te komen. En u weet al wat er gaat gebeuren met een Regering die niet kan omgaan met timing,” vertelt ze luidop in de Kamer. Uit haar vertoog kun je duidelijk afleiden dat ze ferme kritiek heeft op de Regering zelf. Dat de regering zoveel miljoenen heeft geblokkeerd die gebruikt kon worden voor herbruikbare energie en zelfs de vicepremier niet eens achter het klimaatplan staat kon volgens haar niet door de beugel. Het was een zeer persoonlijk en aanvallend vertoog. De vraag die dan toch nog werd gesteld was hoe de premier als slechtste leerling van Europa uiteindelijk naar Parijs ging gaan.

Na verschillende sprekers komt premier Charles Michel met zijn antwoord. Hij vertelt dat het niet eenvoudig zal zijn maar dat het een prioriteit is en dat ze er ook een succes van willen maken. Daarnaast geeft hij toe dat het dossier al lang aansleept en dat het de bedoeling is dat de federale Regering er alles aan zal doen om toch een akkoord te bereiken. Er is wel al een voorstel tot een akkoord maar dat is helemaal niet realistisch volgens Charles Michel. Hij haalt aan dat wanneer men met dit akkoord naar de COP21 gaat dat er meteen een dwangsom zou worden opgelegd. “We moeten zoeken naar een realistisch akkoord!” vertelt premier Michel.

De vragen omtrent het advocatenkantoor Clifford Chance worden hier gericht aan de Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. Deze affaire doet vooral in Wallonië veel stof opwaaien. Er wordt gezegd dat haar kabinet bij het aanstellen van een advocatenkantoor, het kantoor Clifford Chance heeft voorgetrokken.  Om deze redenen vraagt de oppositie het ontslag van de minister.

Men vraagt zich af hoe dit contract exact tot stand is gekomen. Volgens de oppositie had er een marktbevraging moeten zijn aangezien het in totaal over 400.000 euro ging. Die marktbevraging is er niet geweest. Galant verdedigt zich met de stelling dat de verantwoordelijkheid bij haar administratie lag maar haar administratie ontkent dit.

De meest opvallende spreker was Denis Ducarme (MR) die met zijn flamboyante bewegingen een bepaalde stelling naar voren wou brengen. Het valt op dat hij vooral het kabinet van de premier wil verdedigen. Hij vertelt dat de voorafgaande sprekers vooral persoonlijke kritiek leveren en het debat meer op een rechtbank lijkt. Volgens hem voldoet Galant aan alle elementen die gevraagd werden en heeft het dossier ook de parlementaire controle doorstaan. Door het rumoer  is het duidelijk dat de oppositie hiermee niet akkoord is. Charles Michel vult aan en zegt dat de administratie een mail heeft gestuurd waarin men zei dat het mogelijk was om een procedure op te starten zonder andere offertes te moeten zoeken. Maar uiteindelijk vertelt hij dat minister Galant misschien wat onvoorzichtig is geweest en andere kantoren moest raadplegen zoals de wet het voorschrijft.

Besluit

Voor mij was deze dag zeker een leerrijke dag en ergens wel een hoogtepunt van dit werkcollege. Het was zeer interessant om de werking van het parlement te kunnen aanschouwen. Het viel me vooral op dat de vragen die door oppositie werden gesteld zeer persoonlijk en aanvallend waren.  Daarnaast voelde ik me vereerd om tijdens een vergadering met Sven Gatz aan tafel te mogen zitten. Toen mij de vraag werd gesteld of dat ik geen ambities had om in de politiek te gaan, begon ik hard te twijfelen doordat ik nu een veel beter beeld heb gekregen van de werking in het parlement. Een zetel in de Kamer zou ik zeker zien zitten maar het zou een heuse opdracht zijn om de prestaties van Sabien (en natuurlijk de andere Kamerleden) te kunnen evenaren. Het enige wat ik over deze dag kan zeggen is dat het een topervaring was die ik te danken heb aan Sabien Lahaye-Battheu en haar medewerker Stefaan Reynaert! Bedankt !

 Paco en Laurence lopen dagje stage bij Sabien  Paco en Laurence lopen dagje stage bij Sabien