Woning onbewoonbaar verklaard? Geen inschrijving in bevolkingsregister


De inschrijving in de bevolkingsregisters is een administratieve maatregel die zich beperkt tot de vaststelling dat een persoon zijn of haar hoofdverblijf op een bepaald adres heeft gevestigd. Deze inschrijving in de registers impliceert juridisch gezien echter geen toelating om zijn verblijfplaats te vestigen op een plaats waar permanente bewoning wegens één of andere reden verboden is.

Maar vandaag kunnen gemeenten geen inschrijving weigeren in een onbewoonbaar verklaarde woning. Ze kunnen wel overgaan tot een voorlopige inschrijving. De gemeente moet dan een administratieve of gerechtelijke procedure opstarten om de eigenaar te dwingen zijn of haar pand in de regel te stellen en een einde te maken aan de onwettige situatie. Aan deze voorlopige inschrijving is sinds oktober 2015 geen termijn meer verbonden. Dit om te voorkomen dat bij het vervallen van de termijn de voorlopige inschrijving automatisch definitief werd.

“De huidige procedure is totaal in strijd met de geest van de onbewoonbaarverklaring, gezien mensen in de praktijk toch worden toegelaten om een onbewoonbaar pand te betrekken. Dit houdt vaak een groot gevaar in voor de betrokkenen, denk maar aan gevaar op brand, instorting en ongezonde leefomstandigheden”, merkt Sabien op. “Deze onduidelijke procedure opent bovendien de deuren voor huisjesmelkers en mensenhandel.”

Daarom dienen Sabien en haar collega Katja Gabriëls een wetsvoorstel in dat eenvoudigweg de inschrijving in het bevolkingsregister volledig verbiedt indien het pand onbewoonbaar is verklaard. Dit verbod wordt slechts opgeheven wanneer het pand opnieuw voldoet aan de wooncodes van het gewest.

Sabien: “Met dit wetsvoorstel beschermen we in de eerste plaats de burger die zijn of haar intrek zou nemen in panden die ronduit gevaarlijk zijn. Daarnaast zetten we huisjesmelkers buitenspel, en bestrijden we tegelijkertijd sociale, fiscale en domiciliefraude. Tot slot brengen we de regels van alle overheidsniveaus met mekaar in overeenstemming en verschaffen we duidelijkheid. Het geknoei met de bevolkingsregisters en domicilies wordt eindelijk een halt toegeroepen.”