Sabien hekelt wereldvreemde houding van spoorbonden


Een vakbondsman verklaarde op de radio dat de spoorbonden staken in het belang van de reiziger. Sabien: “Hoe wereldvreemd zijn deze spoorbonden? Deze staking treft duizenden burgers die willen werken, studenten die examens moeten afleggen. Wie vertegenwoordigen deze bonden? De laatste staking werd slechts door 28% van het spoorpersoneel gevolgd.”

Sabien roept de vakbonden op tot redelijkheid. “De NMBS is een overheidsbedrijf met een 36-urenweek, meer dan 50 verlofdagen en een pensioen vanaf 55 jaar. We moeten dit bedrijf hervormen. Op tafel lagen redelijke aanpassingen om de productiviteit op te voeren met 4%, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Noch onze fractie, noch de burgers, noch de belastingbetalers begrijpen deze onredelijke staking. En ik ben er van overtuigd dat ook een groot deel van het personeel dit niet meer begrijpt.”

Sabien herbevestigde de steun van Open Vld aan spoorbaas Cornu en minister Galant om door te zetten met de nodige hervormingen. Daarnaast riep ze de minister op om na maanden sociaal overleg over de gegarandeerde dienstverlening knopen door te hakken.

Minister Galant noemde de stakingsaanzegging ongezien. “Het recht op staken is legitiem, maar het recht op werk, het recht om examens af te leggen evenzeer.” De minister bevestigde dat ze conform het regeerakkoord een voorstel van gegarandeerde dienstverlening zal uitwerken.

In haar repliek riep Sabien het spoorpersoneel op om mee te gaan met de redelijke aanpassingen. “Die zijn ook in hun belang. Samen met de reizigers komen de werknemers op de eerste plaats bij de NMBS, niét de vakbonden.”