Fiscus krijgt (eindelijk) meer armslag om boetes te innen


Momenteel zijn er nog steeds voor honderden miljoenen euro’s onbetaalde boetes, die door rechters zijn opgelegd. De cijfers, die Sabien hierover systematisch opvroeg bij de verschillende minister van Financiën, haalden geregeld de krantenkoppen. De uitvoering van maatregelen, die de inning van boetes moeten verbeteren, botste heel vaak op informaticaproblemen.

 

“Daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen. Vanaf februari zullen onbetaalde boetes geïnformatiseerd opgevolgd worden. Voortaan zullen ze niet alleen kunnen worden gerecupereerd via de belastingen. Dat gebeurt al enkele jaren, met vorig jaar een opbrengst van 40,4 miljoen euro. Er zal ook systematisch worden ingevorderd via deurwaarders, werkgevers (door af te houden van het loon), banken (door in mindering te brengen van de rekening als blijkt dat er voldoende provisie is) of huurinkomsten”, zegt Sabien. “Proefprojecten hebben aangetoond dat de inning via dergelijke omwegen succesvol is. In Gent en Luik werden de afgelopen jaren al meer dan 8.000 zaken overgemaakt aan deurwaarders, die 4,3 miljoen euro konden invorderen. Derdenbeslag gebeurde vorig jaar vooral bij veroordeelden in de regio Brussel. Op die manier werden 1 miljoen euro gerecupereerd.”

 

ANPR-scanners en privé-sector

 

Sabien reageert tevreden, maar pleit ervoor om álle mogelijke middelen optimaal te benutten. Ook na een proefproject (in 2013) gebruiken momenteel alle 28 mobiele motorbrigades van Douane en Accijnzen de 21 ANPR-scanners om voertuigen op te sporen, waarvan de eigenaars nog achterstallige betalingen van penale verkeersboetes hebben. Uit het antwoord, dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt deze week gaf op een schriftelijke vraag van Sabien hierover, blijkt dat ook dat systeem succes vol is:  

 

 

aantal vaststellingen

bedrag geïnde boetes

2013

45

46.760 euro

2014

3.803

2.896.589 euro

2015 (januari-september)

3.161

3.733.173 euro

 

“Minister Van Overtvelt geeft in zijn antwoord nog mee dat hij samen met de minister van Justitie werkt aan een uitbreiding van het systeem, zodat álle boetes in aanmerking komen voor het gebruik van de ANPR-scanners. En ook dat is een goede zaak”, zegt Sabien.

 

Tot slot stelt Sabien voor de inning van bepaalde verkeersboetes (bijvoorbeeld na snelheidsovertredingen) uit te besteden aan de privé-sector, gezien het een louter administratieve handeling is. Dat voorstel is één element uit het wetsvoorstel van Sabien, dat enkele politietaken wil overhevelen naar de privé-sector, zodat de politie zich kan focussen op haar kerntaken. Over het wetsvoorstel worden momenteel hoorzittingen gehouden in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.