Ook politie moet onbetaalde boetes kunnen innen


Na een proefproject in 2013 gebruiken momenteel alle 28 mobiele brigades van Douane en Accijnzen de 21 ANPR-camera’s om voertuigen op te sporen, waarvan de eigenaars nog achterstallige betalingen van door de rechter opgelegde verkeersboetes hebben. Tussen januari en september vorig jaar werd op die manier ruim 3,7 miljoen euro geïnd:

 

 

aantal vaststellingen

bedrag geïnde boetes

2013

45

46.760 euro

2014

3.803

2.896.589 euro

2015 (januari-september)

3.161

3.733.173 euro

 

“Minister Van Overtveldt geeft in zijn antwoord nog mee dat hij samen met de minister van Justitie werkt aan een uitbreiding van het systeem, zodat álle boetes in aanmerking komen voor het gebruik van de ANPR-scanners. En ook dat is een goede zaak”, zegt Lahaye-Battheu.

 

Politie

 

“Deze goede praktijk moet worden uitgebreid tot de politiediensten. Omdat het innen van boetes eigenlijk geen kerntaak van de politie is, moet ze daar wel voor vergoed worden”, zegt Lahaye-Battheu, die luidop denkt aan 10% van het geïnde bedrag. “In sommige gerechtelijke arrondissementen, zoals bijvoorbeeld in West-Vlaanderen en Antwerpen, worden de ANPR-camera’s door de politie al ingezet om openstaande boeten van buitenlandse overtreders op te sporen en een betaling onmiddellijk af te dwingen. Dat moet voor Belgen ook kunnen. Het heeft trouwens nog een belangrijk ontradend effect. Aangezien de politie het voertuig kan immobiliseren tot de penale boete is betaald, zal dit de schuldenaar van deze boete ertoe aanzetten om deze vlugger te betalen.”

 

Privé

 

Op langere termijn wil het liberale Kamerlid de inning van bepaalde verkeersboetes (bijvoorbeeld na snelheidsovertredingen) uitbesteden aan de privé-sector, gezien het een louter administratieve handeling is. Dat voorstel is één element uit het wetsvoorstel van Lahaye-Battheu, dat enkele politietaken wil overhevelen naar de privé-sector, zodat de politie zich kan focussen op haar kerntaken. Over het wetsvoorstel worden momenteel hoorzittingen gehouden in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

 

Fiscus

 

Sinds deze week kan ook de fiscus op verschillende manieren harder optreden tegen wie zijn boete(s) niet betaalt. Voortaan zullen ze niet alleen kunnen worden gerecupereerd via de belastingen. Er zal ook systematisch worden ingevorderd via deurwaarders, werkgevers (door af te houden van het loon), banken (door in mindering te brengen van de rekening als blijkt dat er voldoende provisie is) of huurinkomsten. Lahaye-Battheu, die het probleem al vele jaren aankaart in het parlement, reageerde daarop al tevreden: “Het is een signaal van rechtvaardigheid naar eenieder die zijn of haar boete wel correct betaalt. Nu moet er ook werk worden gemaakt van een snellere inning. Dat kan als álle mogelijke middelen optimaal worden ingezet.”