Open Vld ontgoocheld in Michel


Van onze redacteur Jan-Frederik Abbeloos

’We moeten maatregelen nemen die overeenstemmen met de fundamentele waarden, waarbij het recht op veiligheid en privacy belangrijke principes zijn.’ Premier Charles Michel (MR) draaide gisteren in de Kamer rond de hete brij heen, na de ophef die ontstaan was over een databank met vingerafdrukken van alle Belgen, iets waar de Privacycommissie volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) best wel eens mag naar kijken (DS 3 maart).

De Vlaamse liberalen veegden het idee meteen van tafel en wezen erop dat het eerder al was afgeserveerd binnen de regering. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens laat het niet toe, geen enkel ander Europees land doet het, en dit lijkt erg op een politiestaat, zo somde vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren in Villa Politica nog eens alle bezwaren op.

In het halfrond trok Open VLD-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu van leer tegen Jambon. ‘Een minister die zegt dat wie niets verkeerds doet, ook niets moet vrezen, bezorgt me koude rillingen. Schaffen we binnenkort ook het huiszoekingsbevel af? Burgers die niets verkeerds doen, moeten vooral niet dulden dat de overheid hen als criminelen behandelt en hun vrijheden uitholt.’ Lahaye-Battheu wilde dan ook van Michel horen dat het idee zelfs het bestuderen niet waard is.

Maar Michel koos ervoor om de kool en de geit te sparen. Hij vond het niet ‘onredelijk’ dat regeringsleden nadenken over ‘de delicate balans tussen veiligheid en de bescherming van het privéleven’. En nieuwe elementen kunnen dat debat voeden, zo vond hij. Hij stipte zelfs, net als N-VA-kamerlid Koenraad Degroote, aan dat al bijna 1 miljoen Belgen een paspoort met biometrische afdruk hebben.

’Wat wilde hij daarmee zeggen?’, klonk het ontgoocheld bij Open VLD. ‘Die gegevens worden alleen op je paspoort bewaard, niet in een gecentraliseerde databank.’ Bij de liberalen leefde het gevoel dat Michel allesbehalve een streep onder het discussie heeft getrokken. ‘Hij zet de deur op een kier terwijl ze al lang toe was. Hij had best forser mogen zijn.’

Bron: De Standaard, 04 maart 2016, Jan-Frederik Abbeloos