Bouw zwembadcafetaria in impasse


Zonder cafetaria zal de opening van het zwembad op 1 juli toch een beetje een opening in mineur worden. Nadat Isobowl na drie jaar onderhandelen afhaakte, moest het stadsbestuur snel op zoek naar een nieuwe kandidaat-bouwer. Nu er nog steeds geen kandidaat werd gevonden, dreigt de stad zelf te moeten opdraaien voor de kosten van de bouw. Het dossier is uitgegroeid tot een pijnlijke calvarietocht voor het stadsbestuur.

Achter gesloten deuren

Oppositiepartijen Open Vld, N-VA en Groen hadden hun vragen rond de stand van zaken in het concessiedossier graag behandeld tijdens de gemeenteraad van maandagavond, maar dat bleek niet te kunnen. "De toegevoegde punten over het concessiedossier van het zwembad werden door voorzitter Myriam Maes verwezen naar de Raad van Bestuur van het AGB De Kouter, die plaatsvindt achter gesloten deuren", vertelt fractieleider Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). Die beslissing kon op weinig begrip rekenen bij Lahaye-Battheu. "Wij begrijpen niet waarom het publiek het debat niet mag volgen. De Poperingenaar heeft het recht om te weten hoe de vork in de steel zit", stelt een misnoegde fractieleider.

50.000 euro kosten

De gevolgen voor het nieuwe zwembadcomplex zouden al voelbaar zijn, volgens Open VLD. "De achtermuur, waartegen de cafetaria zou worden gebouwd, moet nu afgewerkt worden als buitenmuur. Dit zou een meerkost betekenen van zo'n 50.000 euro. Er zullen ook tijdelijk mobiele toiletten geplaatst worden die de 'droge' toiletten aan de ingang van het zwembad moeten vervangen. Voor het eerst gaf schepen Vanlerberghe ook toe dat het ontbreken van een cafetaria het zwembad bezoekers zal kosten", zegt Lahaye-Battheu. Schepen voor Sport Jurgen Vanlerberghe (samen) reageert onthutst. "Dit zijn politiek spelletjes. Die 50.000 euro is ten eerste een schatting. Ten tweede zijn dat voetnoten in het grote verhaal. Dat Open VLD net inzoomt op deze details toont aan dat ze niet geïnteresseerd zijn in een goede afloop, maar enkel de politiek wil destabiliseren", foetert Vanlerberghe.

Nieuwe oproep

Zowel oppositie als meerderheid lijken in het duister te tasten naar een oplossing. "Een derde oproep naar kandidaat-bouwers is op dit moment waarschijnlijk de volgende stap. Lukt dit niet dan is het alternatief zelf een cafetaria bouwen en een uitbater zoeken. De oppositie vraagt naar oplossingen, maar komt zelf niet met alternatieven", gaat Vanlerberghe verder. Volgens Open VLD lopen er verkennende gesprekken met eventuele partners. "Ik bevestig noch ontken dat er dergelijke gesprekken plaatsvinden", repliceert de schepen hierop. Fractieleider Sabien Lahaye-Battheu reageert ontgoocheld. "Het wordt tijd dat het bestuur toegeeft dat ze zich klem hebben gereden in een te groots opgezet project. Had de 11 miljoen euro niet efficiënter besteed kunnen worden, zoals in de bouw van een functioneel zwembad zonder publieke wellness met stoomhut en sauna, maar mét geïntegreerde cafetaria?"

 

Bron: Het Laatste Nieuws, 02 maart 2016, Sebastiaan Grott