Uitbreiding Ieperse gevangenis: nieuwe cellen, extra personeel


Sabien: “De nieuwe centrale – het hart van de beveiliging - met het overzicht aan camerabeelden, de deurensturing, het brandalarm etc., kan niet worden bediend omdat er voor deze bijkomende post geen personeel is voorzien. Ook de gang, waar alle consultaties (sociale dienst, VDAB, geestelijke bijstand,…) kunnen doorgaan, wordt niet benut omdat het toezicht extra personeel vraagt. De keuken in het nieuw complex is voorzien voor het bereiden van 200 maaltijden in één keer, maar gemiddeld zitten maar de helft zoveel gedetineerden in Ieper opgesloten. De nieuwbouw is dus eigenlijk veel te groot voor de huidige capaciteit van de gevangenis, die 48 cellen telt, waarin telkens twee gedetineerden in worden ondergebracht.”

 

Meer cellen, meer gedetineerden, meer personeel

 

De oplossing lijkt eenvoudig. Meer cellen betekent meer gedetineerden. Meer gedetineerden betekent dat er meer personeel nodig zal zijn. Meer personeel betekent dat de nieuwbouw eindelijk kan renderen. Sinds geruime tijd bepleit Sabien dan ook de uitbreiding van de celcapaciteit van Ieper. Technisch gezien is het mogelijk om een 60-tal bijkomende cellen te bouwen.

 

Steun voor uitbreiding en vier extra personeelsleden

 

In zijn antwoord op een parlementaire vraag van Sabien erkent minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voor het eerst dat ook hij zich achter het project schaart: “Ik kan u meedelen dat de uitbreiding van de gevangenis van Ieper wordt voorgesteld in het nieuw aangepast Masterplan III, en ik sta hier ook achter. Het is inderdaad zo dat een aantal bijkomende aanwervingen zullen worden gedaan. Van de twintig penitentiair bewakingsassistenten die zullen worden aangeworven, zijn er vier voor Ieper.”

 

Het nieuw aangepast masterplan III is in de laatste fase van de voorbereiding. Na de goedkeuring door de ministerraad zullen we ook de realisatie- en financieringsvorm kennen. Dit zal mee de opmaak van de timing bepalen.