Nieuwe vleugel Ieperse gevangenis moet beter renderen door uitbreiding


De nieuwbouw van de Ieperse gevangenis werd begin dit jaar in gebruik genomen. Al is dat maar gedeeltelijk, want er is niet genoeg personeel om de volledige oppervlakte te gebruiken. 'De nieuwbouw is dus eigenlijk veel te groot voor de huidige capaciteit van de gevangenis, die 48 cellen telt, waarin telkens twee gedetineerden in worden ondergebracht. Dat is jammer en niet te verantwoorden', stelt Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), het Poperingse Kamerlid die rond de extra capaciteit een vraag stelde in het Vlaams Parlement.

Geens antwoordde dat hij de uitbreiding van de gevangenis ondersteunt. In één adem meldde hij ook dat er vier extra cipiers bijkomen. 'Ik kan u zeggen dat de uitbreiding van de Ieperse gevangenis wordt voorgesteld in het nieuwe aangepaste Masterplan III. Van de twintig penitentiair bewakingsassistenten die worden aangeworven, zijn er vier voor Ieper.'

Meer cipiers zijn geen overbodige luxe, meent Lahaye-Battheu. 'De nieuwe centrale, die het hart vormt van de beveiliging van de gevangenis, kan niet worden bediend, omdat er geen personeel is om het overzicht aan camerabeelden in de gaten te houden, de deuren te sturen of het brandalarm te bewaken. Ook de gang voor consultaties van bijvoorbeeld de sociale dienst of de VDAB blijft onbenut, omdat ook hier extra bewakingsassistenten nodig zijn om toezicht te houden.'

Tewerkstelling

Voor Lahaye-Battheu is de oplossing eenvoudig. 'Meer cellen betekent meer gedetineerden. Meer gedetineerden betekent dat meer personeel nodig zal zijn. Dat is belangrijk voor de tewerkstelling in de streek. Maar meer personeel betekent ook dat de nieuwbouw, waarin zwaar is geïnvesteerd, eindelijk veel beter kan renderen. En technisch gezien is het mogelijk om een zestigtal bijkomende cellen te bouwen. De keuken in het nieuwe complex is bijvoorbeeld aangepast voor het bereiden van tweehonderd maaltijden in één keer, maar gemiddeld zitten maar de helft zoveel gedetineerden in Ieper opgesloten.'

Volgens gevangenisdirecteur Els Deloof zijn al twee van de vier extra personeelsleden aanwezig in Ieper. 'Maar die vier dienen vooral om het personeelsbestand met de huidige celcapaciteit op peil te houden door de uitstroom. Eigenlijk hebben we zeker tien mensen nodig door onze huidige omvang. Volgens Deloof zijn extra cellen meer dan welkom. 'We hebben nu de nodige randcapaciteit om uitbreiding aan te kunnen.'

Bron: De Standaard, 19 april 2016, Tommy Huyghebaert

 

Wel nieuwe gevangenis, maar geen bewakers

De nieuwbouw van de gevangenis werd nog maar net in gebruik genomen, maar kan niet ten volle benut worden. "Er is te weinig personeel om de beveiligingscentrale te bemannen zoals het hoort", zegt kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) uit Poperinge. Het aantal cellen in de Ieperse gevangenis wordt daarom uitgebreid en ook het aantal personeelsleden gaat omhoog.

Na een lange periode van werkzaamheden werd begin dit jaar eindelijk het nieuwe deel van de gevangenis van Ieper in gebruik genomen. Nu blijkt dat de nieuwe aanbouw slechts gedeeltelijk gebruikt kan worden, want voor de volledige oppervlakte is er te weinig personeel in dienst.

"De nieuwe centrale, die het hart van de beveiliging van de gevangenis vormt, met camerabeelden, de aansturing van de deuren en een brandalarm, kan niet bediend worden door personeelsgebrek. Er is voor deze extra post simpelweg geen personeel voorzien. Ook de vleugel waar de sociale dienst, de VDAB en de geestelijke begeleiding een plek kreeg, wordt niet gebruikt, omdat er voor het toezicht extra personeel nodig is, dat niet voor handen is", zegt Lahaye-Battheu. "De keuken in het nieuwe gedeelte is voorzien om tot 200 maaltijden in een keer te bereiden. Maar het zijn er dagelijks slechts de helft, want er zijn maar een honderdtal gedetineerden in Ieper. Het nieuwe gebouw is gewoon te groot voor de 48 cellen waar telkens twee gedetineerden in verblijven."

Dus stelde Lahaye-Battheu voor om meer cellen te voorzien in de Ieperse gevangenis. "Met meer personeel zal de nieuwbouw van de gevangenis eindelijk kunnen renderen. Dat is volgens mij de oplossing om deze investering in het gebouw te verantwoorden", klinkt het bij Lahaye-Battheu.

60 cellen

Bouwkundig is het alvast perfect mogelijk om tot 60 cellen extra te voorzien. Ook minister van Defensie Koen Geens (CD&V) staat achter de uitbreiding en zal extra personeel aanwerven. Dat bleek uit een parlementaire vraag van Lahaye-Battheu in de Kamer van Volkvertegenwoordigers.

"De uitbreiding van de Ieperse gevangenis is opgenomen in het nieuwe Masterplan en krijgt ook mijn steun", zegt Geens. "Dat betekent ook dat er een aantal bijkomende personeelsleden zullen worden aangeworven. Van de twintig nieuwe penitentiaire bewakingsassistenten die we zullen aanwerven, zullen er vier naar Ieper komen."

Middelen vrijmaken

Wanneer de bouw van de nieuwe cellen kan aanvatten en hoeveel cellen er bij komen, daarover wordt nog onderhandeld. Momenteel leggen de medewerkers van minister Geens de laatste hand aan het nieuwe Masterplan. Daarna moet het plan nog goedgekeurd worden door de ministerraad en zal ook duidelijk worden wanneer er middelen voor kunnen worden vrijgemaakt en wanneer de werkzaamheden in Ieper van start kunnen gaan.

Bron: Het Laatste Nieuws, 19 april 2016, Lisa Bacelle