Zonder toestemming binnendringen in haven voortaan strafbaar


Verscheidene zeehavens, zowel in binnen- als in buitenland, worden geconfronteerd met migranten die onrechtmatig binnendringen, in een poging om de overtocht te maken naar Groot-Brittannië. De inbreuken die deze personen plegen, en de economische schade die zij door vernielingen aanrichten, stonden niet in verhouding met de mogelijkheden die justitie en politie hadden.

 

Er heerst al maanden bijzondere ongerustheid bij de Zeebrugse havenbedrijven. Zij worden immers dagelijks geconfronteerd met beschadigingen, onder meer aan hun omheiningen en aan ladingen. De economische schade loopt op in de miljoenen. De daders blijven ongestraft.

 

Het parket was doorgaans niet in de mogelijkheid om de daders onmiddellijk aan te houden met het oog op voorlopige hechtenis en was dan ook vragende partij om een specifieke bestraffing voor deze feiten mogelijk te maken. In het verleden werden daders vaak noodgedwongen snel weer vrijgelaten, waardoor zij onder de radar verdwenen.

 

Tot vandaag kunnen federale en lokale politiediensten niet méér doen dan overgaan tot bestuurlijke aanhoudingen. Dat betekent niks, want als men vrijgelaten wordt, probeert men een nieuwe poging. Er moest een einde komen aan de talrijke inbreuken die de veiligheid van de haven in het gedrang brengen. De verstrenging van het wetgevend kader is maar één onderdeel. Er zal ook voldoende personeel ingeschakeld moeten worden om de situatie onder controle te houden. Tevens wordt tegemoet gekomen aan de vraag van politie en justitie om op een effectieve manier te kunnen optreden.

 

Met het goedgekeurde wetsvoorstel worden de maximumstraffen fors opgetrokken: boetes tot 500 euro en celstraffen van 8 dagen tot 6 maanden voor het betreden van de haven zonder toelating. En daar stopt het nog niet. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld het plegen van de feiten in groep of bij nacht of wanneer er schade werd toegebracht, zal de boete oplopen tot 1.000 euro en de celstraf van 8 dagen tot 1 jaar. Is er binnen de 5 jaar sprake van herhaling van het misdrijf, dan worden de maximumstraffen nog eens verdubbeld. Liep de betrokkene al eerder tegen de lamp, dan zou de straf dus kunnen oplopen tot 2 jaar. Bovendien wordt bij verzwarende omstandigheden, zoals het herhaaldelijk begaan van de feiten of het toebrengen van schade, de voorlopige hechtenis mogelijk.

 

We zijn blij dat dit gestemd is geraakt. Sommige Zeebrugse bedrijven dreigden er zelfs al mee dat zij bij blijvende problemen hun routes zouden verleggen. Indien er nu, dankzij dit wetsvoorstel, een ontradend effect zou optreden ten opzichte van deze daders, dan heeft dit ook impact op de middelen en manschappen die op dit ogenblik worden ingezet om het probleem aan te pakken. Deze kunnen dan op termijn worden ingezet voor andere doeleinden.