Fiat voor uitbreiding Ieperse gevangenis: van 67 naar 123 plaatsen


In zijn antwoord op een parlementaire vraag van Sabien erkende minister van Justitie Koen Geens (CD&V) precies een maand geleden voor het eerst dat hij zich achter het project schaarde: “Ik kan u meedelen dat de uitbreiding van de gevangenis van Ieper wordt voorgesteld in het nieuw aangepast Masterplan III, en ik sta hier ook achter.”

 

Efficiëntie inrichting verhogen

 

Sabien, die het dossier opvolgt, reageert tevreden: “Al jaren bepleit ik de uitbreiding, dus ik ben natuurlijk heel blij dat de knoop eindelijk is doorgehakt en dat we onze slag konden thuishalen. Dit is goed nieuws voor Ieper en bij uitbreiding voor de regio. De capaciteit van de gevangenis zal nagenoeg verdubbelen. Meer cellen betekent meer gedetineerden. Meer gedetineerden betekent dat er meer personeel (uit de streek) nodig zal zijn. En de efficiëntie van de inrichting zal eindelijk verhogen.”

 

Begin dit jaar werd de nieuwbouw van de Ieperse gevangenis in gebruik genomen. Althans gedeeltelijk, want er is niet genoeg personeel om de oppervlakte, waarbinnen de gedetineerden zich kunnen bewegen, te bedienen. De nieuwe centrale – het hart van de beveiliging - met het overzicht aan camerabeelden, de deurensturing, het brandalarm etc., kan niet worden bediend omdat er voor deze bijkomende post geen personeel is voorzien. Ook de gang, waar alle consultaties (sociale dienst, VDAB, geestelijke bijstand,…) kunnen doorgaan, wordt niet benut omdat het toezicht extra personeel vraagt. De keuken in het nieuw complex is voorzien voor het bereiden van 200 maaltijden in één keer, maar gemiddeld zitten maar de helft zoveel gedetineerden in Ieper opgesloten.