'Nultolerantie voor beginners is fout signaal met averechts effect'


De beleidsplannen van minister Bellot borduren voort op die van zijn voorgangster Jacqueline Galant. Ook zij kondigde al aan een nultolerantie te willen voor beginnende bestuurders (DS 15 december 2015). Bellot concretiseert: hij wil kersverse chauffeurs tot drie jaar na het behalen van hun rijbewijs een alcoholverbod opleggen (DS 25 mei).

'Studies wijzen uit dat het gebruik van, zelfs een beetje, alcohol gevaarlijker is wanneer dat gepaard gaat met onervarenheid achter het stuur', dixit de minister. Maar de Vlaamse meerderheidspartijen zien dat helemaal niet zitten, zo bleek gisteren in de bevoegde kamercommissie waar Bellot zijn beleid ontvouwde.

CD&V vindt de maatregel puur symbolisch, en bovendien schiet hij zijn doel voorbij, aldus kamerlid Jef Van den Bergh. 'Dit heeft geen enkele aantoonbare meerwaarde op het vlak van verkeersveiligheid', klinkt het scherp. 'Meer nog: de maatregel heeft een ongewenst negatief effect. De verlaging van de wettelijke limiet maakt onze controles minder efficiënt waardoor de zwaardere gevallen opnieuw makkelijker door de mazen van het net glippen. Bovendien geef je hiermee het foute signaal dat je na drie jaar wel mag drinken.'

Ook Daphné Dumery (N-VA) en Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) toonden zich weinig overtuigd. Dumery vraagt zich af waarom de minister de jonge chauffeurs viseert.

Rijbewijs met punten

Bellot toonde gisteren ook veel twijfel over een rijbewijs met punten. Dat doet CD&V steigeren. Van den Bergh: 'De effecten van het rijbewijs met punten moeten nochtans onderzocht worden, want het is hét instrument om hardleerse chauffeurs en probleembestuurders aan te pakken.'

Bellot houdt voorts vast aan het beleid van Galant om tussen 2010 en 2020 tot de helft minder verkeersdoden te komen. Volgens CD&V heeft hij daarvoor net het rijbewijs met punten nodig.

Met zijn spoorplannen oogstte de nieuwe minister beduidend minder kritiek. Hij belooft onder meer het aantal stopplaatsen te behouden tot 2020.

N-VA-Kamerlid Inez De Coninck is tevreden. 'Het is nu aan u om de trein te doen vertrekken, en liefst met hoge snelheid.' 

Bron: De Standaart, donderdag 26 mei 2016, (mju, dds)