Regering wil sociale verkiezingen bij het spoor


"De spoorbonden zijn erg machtig, dat heeft iedereen de voorbije maanden gemerkt", zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). "Maar wie vertegenwoordigen ze? Dat is niet altijd duidelijk." Vakbondsafgevaardigden worden nu intern aangesteld en niet verkozen door de werknemers.

Daarom ijvert ze ervoor om zo snel mogelijk sociale verkiezingen in te voeren, zodat de délégués ook verantwoording moeten afleggen aan hun achterban. Niet enkel de meerderheid, ook oppositiepartijen Groen en Ecolo steunen haar. Mobiliteitsminister François Bellot (MR) werkt er al langer aan en komt binnenkort met een voorstel, zegt zijn kabinet.

Tegelijk dringt de resolutie er op aan snel werk te maken van de minimale dienstverlening. Hoewel dat in het regeerakkoord staat, is er nog steeds geen resultaat. Ook moet spoorsabotage tijdens stakingen strenger worden aangepakt. "Seinhuizen bezetten of over de sporen lopen: zoiets kan niet. Infrabel treedt nu consequent op, die lijn mag worden doorgezet."

Tot slot dingt de resolutie erop aan werk te maken van een meer productiviteit bij het personeel, mét aandacht voor de werkomstandigheden. De spoortop moet voortgaan op zijn élan, vindt Lahaye-Battheu, maar tegelijk het welzijn van de werknemer niet uit het oog verliezen: uurroosters moeten beter worden afgestemd, de administratieve rompslomp tot een minimum beperkt. "De hervormingen moeten hand in hand gaan met een betere werkplek."

Bron: De Morgen, donderdag 23 juni 2016, Roel Wauters