'Naaste familie betrekken om gezinsdrama's te vermijden'


In 2013 verdronk een moeder haar vierjarig zoontje in bad, amper vier uur nadat ze ontslagen was uit een psychiatrische instelling. Ze was daar tien dagen eerder onder dwang opgenomen op bevel van de vrederechter.

De vrouw had eerder gedreigd om haar kind iets aan te doen, vermoedelijk omdat haar man bij haar weg wilde gaan. De familie noch de echtgenoot was op de hoogte gebracht van het feit dat ze de instelling had mogen verlaten. De vader ijverde na het gezins­drama voor wijzigingen in de wetgeving.

Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter haakte daarop in. Ze diende vorig jaar een wetsvoorstel in dat voorziet in een nauwere betrokkenheid van de naaste familie bij gerechtelijke beslissingen over psychisch zieken.

Hoorplicht

’Concreet zal de vrederechter verplicht een aantal personen uit de dichte familie van de zieke moeten horen over het verzoek tot opname. Vandaag is dat slechts een optie.’

Onder die naaste personen wordt verstaan: de man of vrouw van de zieke, degene die feitelijk of wettelijk met de zieke samenwoont en - wanneer er minderjarige kinderen zijn - ook de personen die voor het kind zorgen of de andere ouder, ook wanneer die een ex van de zieke is. In het geval de zieke minderjarig is, moeten ook de ouders of voogd worden gehoord. Van Cauter beklemtoont wel dat de hoorplicht niet tot onnodige vertragingen mag leiden.

Alle personen die gehoord werden, zullen ook verplicht worden ingelicht over verdere beslissingen omtrent de gedwongen opname. Bijvoorbeeld over ontslag uit de instelling, maar ook wanneer de zieke de instelling voor een korte tijd mag verlaten of er nog slechts deeltijds moet verblijven.

De eindstemming over dit wetsvoorstel volgt na het parlementair reces.