Bellot fluit Weyts terug over verbod op Coyote


"Eén van de populairste verklikkers is ongetwijfeld Coyote, die al 1 miljoen abonnees heeft in België. Ook GPS-apps zijn toegelaten omdat zij de flitspalen op voorhand registreren. Toestellen, die flitspalen voortdurend opsporen met bijvoorbeeld elektromagnetische golven, zijn bij wet verboden," legt Sabien uit.  

Ook verkeersorganisaties, zoals VAB, lieten al weten geen voorstander te zijn van een verbod. Zij ijveren voor een systeem zoals in Frankrijk. Apps moeten daar een zone van zo'n twee kilometer aanduiden waarbinnen zich een flitspaal kan bevinden. Het is een soort trajectcontrole waarin mensen over een langere termijn hun snelheid aanpassen. Ook het BIVV sprak zich uit voor het Franse systeem, omdat mensen hun snelheid aanpassen over een langer traject, wat uiteraard goed is voor de verkeersveiligheid.

"Ook minister Bellot stelt dat het aanduiden -naar Frans voorbeeld- van zones waarin flitspalen zich bevinden, een te verdedigen opties is", leidt Sabien tevreden af uit het antwoord. "Hij verwijst ook naar twee beslissingen van de Ethische Commissie voor de telecommunicatie van 29 juli 2014 en 11 september 2014 waarbij de stopzetting wordt bevolen van SMS-abonnementsdiensten, die waarschuwen voor snelheids- en alcoholcontroles: betalende diensten, en de reclame ervoor, mogen niet helpen bijvoorbeeld verkeerscontroles te omzeilen."

Minister Bellot wijst er nog op dat de Ethische Code voor de telecommunicatie alleen geldt voor de telefoonnummerreeksen, waarbij het is toegelaten om kosten voor de inhoud te factureren bovenop de kosten voor de communicatie. Diensten zoals Coyote, die weliswaar hetzelfde opzet hebben als deze waarvoor de Ethische Commissie de stopzetting heeft bevolen, ontsnappen hieraan doordat ze niet zijn gebonden aan dergelijke telefoonnummerreeksen en de aangeboden diensten niet worden gefactureerd via het gebruik van deze oproepnummers maar wel via een abonnement.

"Alvorens dit via een wetswijziging af te dwingen, lijkt het beter eerst samen te zitten met de bedrijven die deze diensten aanbieden. Mogelijk zijn ze bereid om hun systemen aan te passen naar analogie met wat in Frankrijk gebeurt", besluit Bellot.