Minister van Mobiliteit wil geen verbod op radarverklikkers


Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verklaarde afgelopen zomer een verbod op radarverklikkers te willen, zoals dat in Frankrijk en Duitsland bestaat. Hij reageerde daarmee op berichtgeving over het succes van marktleider Coyote. Dat radarverklikkingssysteem rondde onlangs de kaap van de miljoenste gebruiker in ons land.


'We weten allemaal waarom Coyote wordt aangekocht, namelijk louter en alleen om ongestraft verkeersovertredingen te kunnen begaan', aldus Weyts. 'Zeker als blijkt dat van de vierhonderd verkeersdoden in Vlaanderen er meer dan 30 procent te wijten zijn aan overdreven snelheid, is dit een asociaal instrument om u tegen te zeggen. Straffer wordt het nog als blijkt dat onder andere het BIVV en de federale politie samenwerken met Coyote.'


Weyts vindt geen bondgenoot in zijn federale collega. 'Alle middelen die kunnen bijdragen tot een vermindering van de snelheid moeten in eerste opzicht als positief worden aanzien', aldus Bellot.
'Aan de ene kant voert men wetten in met snelheidslimieten waar iedereen zich aan moet houden. Aan de andere kant staat men toe dat organisaties die doelbewust helpen ontwijken.


De minister wil wel laten onderzoeken of er kan worden geëvolueerd naar het Franse systeem, waarbij niet de flitspaal wordt aangeduid, maar een zone van zo'n twee kilometer waarin de paal zich kan bevinden. 'Alvorens dit via een wijziging van de wet af te dwingen, lijkt het beter eerst samen te zitten met de bedrijven die deze diensten aanbieden. Mogelijk zijn ze bereid om hun systemen aan te passen naar analogie met wat in Frankrijk gebeurt.'

Lahaye-Battheu is tevreden met het antwoord van de minister. 'Ook het BIVV sprak zich al uit voor het Franse systeem, omdat mensen hun snelheid aanpassen over een langer traject, wat uiteraard goed is voor de verkeersveiligheid', stelt ze.

Ben Weyts betreurt de reactie van Bellot. 'Aan de ene kant voert men wetten in met snelheidslimieten waar iedereen zich aan moet houden. Aan de andere kant staat men toe dat organisaties die doelbewust helpen ontwijken', klaagt hij aan.

Bron: Belga, website De Tijd, 04 november 2016