Sabien op Wereldaidsdag


Patrick Reyntiens leeft al 31 jaar met hiv en publiceerde vorig jaar zijn autobiografie over leven met hiv in België. Grâce Ntunzwenimana werkt voor Siréas, een hiv-preventieorganisatie voor migranten en vluchtelingen.

Patrick Reyntiens en Grâce Ntunzwenimana zijn de coördinatoren van de Positieve Raad, het officiële adviesorgaan rond hiv-beleid in België. Zij kwamen in het Federaal Parlement getuigen over hun ervaringen met de ziekte, de toegang tot zorg, stigma en solidariteit.

Met dit initiatief vroegen de parlementairen internationale solidariteit bij de aanpak van aids. Wereldwijd leven 37 miljoen mensen met hiv. Elke jaar worden bijna 2 miljoen mensen met het virus geïnfecteerd. Hiv is de tweede grootste doodsoorzaak in lage inkomenslanden en bij jongeren. Wereldwijd is hiv de grootste doodsoorzaak bij vrouwen tussen 15 tot 49 jaar. Ook in België is hiv een belangrijk gezondheidsprobleem. In België zijn er 3 nieuwe diagnoses per dag, geconcentreerd bij bepaalde groepen. Mensen met hiv moeten nog elke dag afrekenen met stigma en discriminatie.

 Sabien op Wereldaidsdag  Sabien op Wereldaidsdag  Sabien op Wereldaidsdag  Sabien op Wereldaidsdag