Open Vld Westhoek eist behoud 90 km per uur op de gewestwegen N8, N369, N35, N355 en N313


Door het ontbreken van een snelweg in de Westhoek, zijn bedrijven en inwoners er aangewezen op de gewestwegen. De verlaging van de maximumsnelheid betekent dan ook nog langere reistijden, en dus wederom een stap achteruit voor de mobiliteit in de Westhoek en de Westkust. Dit vindt Open Vld Westhoek een brug te ver.

De nalatenschap van Leterme 

De Raad van State vernietigde in 2015 definitief het plan van ex-minister-president Leterme (CD&V) om de N8 aan te passen met een aantal bypassen. Eerder dit jaar bevestigde minister Weyts nog aan Vlaams parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) dat alle modellen opnieuw onderzocht zullen worden, inclusief de doortrekking van de A19. Dat dit wederom tijd zal vergen, behoeft geen betoog. Ook een aantal geplande aanpassingswerken, waaronder de aanleg van vrijliggende fietspaden tussen de bebouwde kommen van Woesten en Vleteren, en de herinrichting van de N8 in Veurne en Alveringem, blijven tot op heden dode letter. 

70 km per uur versnelt de brain drain

Door het invoeren van de 70 km per uur-norm wordt de economie en de mobiliteit in de Westhoek nog verder achteruit geduwd. Ook de brain drain vanuit de Westhoek en de Westkust wordt nog meer aangewakkerd ten voordele van veel beter ontsloten gebieden in Vlaanderen. Dit is voor Open Vld Westhoek onaanvaardbaar.

Eis om 90 km per uur te behouden

Daarom ijvert Open Vld Westhoek voor het behoud van de 90 km per uur op de belangrijkste gewestwegen die nu nog dienstdoen als alternatief voor het ontbreken van een echte snelweg

Concreet gaat dit om volgende gewestwegen:

  • N8: Ieper - Veurne
  • N369: Ieper - Diksmuide
  • N35: Diksmuide - Veurne
  • N355: Diksmuide - Nieuwpoort
  • N313: Ieper - Hooglede

Daarenboven vraagt Open Vld Westhoek dat de nodige aanpassingswerken aan deze gewestwegen bij hoogdringendheid worden uitgevoerd. Alleen wanneer er een significante verbetering van de globale wegeninfrastructuur in de Westhoek komt, is een verlaging van de maximale snelheid op de gewestwegen voor Open Vld Westhoek aanvaardbaar.

 

Alle bijkomende info:

Laurent Hoornaert, voorzitter Open Vld regio Westhoek, 0496 54 23 23

Sabien Lahaye-Battheu, secretaris Open Vld regio Westhoek en federaal volksvertegenwoordiger, 0476 56 49 41

Emmily Talpe, Vlaams volksvertegenwoordiger, 0497 47 52 74

Bart Bostoen/Dries Dawyndt, Jong VLD Westhoek/Westkust, 0499 18 22 63 / 0474 49 30 69

 

 

====

* Samenstelling kernbestuur Open Vld regio Westhoek 2016-2019:

Laurent Hoornaert, voorzitter 

Jochen Raymaekers, ondervoorzitter (NIEUW)

Sabien Lahaye-Battheu, secretaris

Tom Sap, penningmeester

Thijs Descamps, vertegenwoordiger partijraad Open Vld (NIEUW)

 

Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers uit: 

De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren, Poperinge, Heuvelland, Mesen, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke en Wervik.