Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 30 januari 2017


Een ander positief punt op de gemeenteraad, betreft de heraanleg van het Burgemeester Bertenplein. Open Vld keurde het punt enthousiast goed. Sabien had wel enkele vragen voor bevoegd schepen Marchand. Het verlies aan 4 parkeerplaatsen - 23+2 voor mindervaliden in plaats van 27+2 voor mindervaliden - wordt jammer genoeg niet opgevangen. De afstand tussen de parkeerhavens is volgens de schepen groter dan op de Grote Markt. Dat moet ook volgens Sabien, willen we niet dezelfde fout maken dat de wagens niet voldoende manoeuvreerruimte hebben. De raming voor deze werken (192.886€) is niet min, en het voorziene krediet in 2017 van 100.000€ zal niet volstaan, maar volgens de schepen moest er, gezien de ligging van het plein pal in het centrum, worden gekozen voor kwalitatieve, en dus duurdere, materialen.

Raadslid Bert Costenoble interpelleerde het stadsbestuur over de opportuniteit om inwoners te laten investeren/participeren in de zonnepanelen op het jeugdcentrum en de bibliotheek via het principe van 'zonnedelen'. Schepen Marchand wees erop dat dit project vooral voor eigen gebruik bedoeld is. Mocht er nog restcapaciteit zijn, dan kan zonnedelen misschien een optie zijn. Het stadsbestuur staat er dus voor open om het principe van zonnedelen te onderzoeken.

Nog een vraag aan schepen Marchand kwam van Marie-Claire Tylleman. Zij vroeg hoe het mogelijk is dat de Frans-Vlaanderenweg voor de tweede keer in een dik half jaar weer volledig is afgesloten voor het uitvoeren van werken. De zwarte piet werd door de schepen doorgeschoven naar het Agentschap Wegen en Verkeer. "Het kan toch niet dat het weer de zelfstandige langs de weg en/of in Abele is, die de pineut is," aldus Marie-Claire.

Ook Sabien kwam bij schepen Marchand terecht bij haar vraag. Slechts op twee plaatsen (Ieperstraat ter hoogte van Sint-Janskruisstraat en Bruggestraat aan het zwembad) is er bewegwijzering naar het zwembad voorzien. Dit is toch al te weinig, zeker met het vooruitzicht dat er binnenkort werken starten in de schoolomgeving Bruggestraat. En ook hier is volgens de schepen AWV de boosdoener....