Elke dag krijgen 158 bestuurders tijdelijk rijverbod


Wie gedronken heeft, kan zijn rijbewijs tussen 3 en 12 uur kwijtspelen, afhankelijk van hoeveel glazen je op hebt. In de eerste zes maanden van vorig jaar hebben agenten het rijbewijs van 28.802 bestuurders tijdelijk af­genomen. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie.

Absolute koploper is Antwerpen: daar zijn 5.568 rijverboden op­gelegd, goed voor 20 procent van alle tijdelijke intrekkingen. Een pak meer dan in Limburg (2.043), Vlaams-Brabant (3.092) en West-Vlaanderen (3.312). Het verschil met Wallonië is nog opvallender, zoals in Waals-Brabant (733) en Luik (1.853).

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) is verrast door de wel heel grote verschillen. "Het kan toch niet dat je in bepaalde provincies veel minder risico loopt om gepakt te worden? Dat geeft een verkeerd signaal. Ik pleit daarom voor één uniform handhavingsbeleid."

"De richtlijnen voor de federale politie zijn in elke provincie hetzelfde", reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Maar elk gerechtelijk arrondissement kan wel eigen accenten leggen. Zo zijn de WODCA-acties in Antwerpen een bekend begrip geworden. Sommige provincies hebben ook meer uitgaansbuurten en grotere verkeersassen dan andere. Dat bepaalt in grote mate hoeveel verkeer er door de politiezone en de provincie passeert. Ook de mate waarin con­troles zichtbaar en aangekondigd zijn, kan bepalend zijn. We blijven het handhavingsbeleid in de verschillende provincies in ieder ­geval kort opvolgen."

Bron: Het Nieuwsblad, zaterdag 13 mei 2017, Wim Brillouet