Ook politie kan voortaan achterstallige boetes innen


Met de wet van 17 juni 2013 houdende betere inning van penale boeten werd het mogelijk om via ANPR-camera's voertuigen op te sporen waarvan de eigenaars nog achterstallige betalingen hebben van strafrechtelijke verkeersboeten. Zij komen voor in een databank van de FOD Financiën. De opsporingstaak werd toebedeeld aan de mobiele brigades van de administratie Douane en Accijnzen.

Na een proefproject in 2013 gebruiken momenteel alle 28 mobiele motorbrigades van Douane en Accijnzen de 21 ANPR-scanners om voertuigen op te sporen, waarvan de eigenaars nog achterstallige betalingen van penale verkeersboetes hebben. Uit het antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt  op een schriftelijke vraag van Sabien blijkt dat ook dat systeem succesvol is: 

 

aantal vaststellingen

bedrag geïnde boetes

2013

45

46.760 euro

2014

3.803

2.896.589 euro

2015

4.259

2.334.042 euro

 

"Sinds begin dit jaar kan de Douane trouwens alle achterstallige penale boetes op die manier innen, niet alleen boetes na verkeersmisdrijven. Deze goede toepassing van ANPR moest dus verder worden uitgebreid door ook de politie toegang te verschaffen tot de databank. Met dit goedgekeurd wetsvoorstel wordt dat nu mogelijk. Ook de politie kan voortaan achterstallige boetes innen wanneer ze die vaststellen", legt Sabien uit.

"Wij hanteren wel de filosofie dat de politie in principe geen rol hoeft te spelen in het innen van boetes. Dat behoort in ieder geval niet tot haar kerntaken. Maar in afwachting van een uitbesteding aan de private sector, is het aangewezen de bestaande mogelijkheden volop te benutten."

Gabriëls wijst er op dat deze wetswijziging ook een belangrijk ontradend effect heeft: "Het net sluit zich rond wanbetalers. Aangezien de politie hun voertuig kan immobiliseren tot de achterstallige boete is betaald, zal de schuldenaar van deze boete ertoe aanzetten om deze vlugger te betalen."