Infrabel voorziet extra budget voor comfortabelere perrons


Op 25 april besliste de Raad van Bestuur van Infrabel om her en der méér te investeren. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op parlementaire vragen van Kamerleden Inez De Coninck (N-VA) en Sabien Lahaye-Battheu. Er gaat onder meer 25 miljoen euro extra budget naar het verhogen van de perrons (15 miljoen euro naar Wallonië en 10 miljoen euro naar Vlaanderen).

"Door de perrons te verhogen verlaag je letterlijk de drempel om de trein in te stappen. Dit komt ten goede van de toegankelijkheid, de stiptheid en het reizigerscomfort", aldus Inez De Coninck.

"Nadien is er nog 397 miljoen euro nodig om de perrons tot de standaardhoogte (76 cm) te verhogen: 162 miljoen euro voor Vlaanderen, 221 miljoen euro voor Wallonië en 14 miljoen euro voor Brussel" aldus Sabien. "Noodzakelijke investeringen, want het spoornet telt in totaal 135 stations en 417 onbewaakte stopplaatsen. Binnen dat net beschikken 74 stations en 236 stopplaatsen nog volledig of gedeeltelijk over lage perrons (28 cm), dat is ruim de helft!"

Om te bepalen welke perrons eerst aan de beurt komen, houdt men rekening met verschillende factoren. Zo kijkt men in de eerste plaats naar de veiligheid van de reizigers, de staat van de perrons en het aantal reizigers.

Er gaat ook 38 miljoen euro naar het op 4 sporen brengen van gedeelte spoor tussen Brugge en Gent.