Groen licht voor verkoop douanesite Callicannes


De douanesite Callicannes, tussen Poperinge en het Franse Steenvoorde, werd in gebruik genomen in 1988. Na vijf jaar, op 1 maart 1993, vielen de Europese grenzen weg, en werd het complex verlaten. De Franse gebouwen worden nog gebruikt door de Franse douane en politie, maar de gebouwen aan de Belgische kant staan intussen al 24 jaar leeg! De site biedt dan ook een erg troosteloze aanblik voor iedereen, die er vanuit Frankrijk ons land binnenrijdt.

Eindelijk

"De douanegebouwen zelf zijn eigendom van de federale overheid, terwijl de terreinen errond van het Vlaams Gewest zijn. Al sinds 2013 is er een verkoopmandaat voor de douanegebouwen, maar de verkoop is slechts zinvol wanneer die tegelijk gebeurt samen met de verkoop van de terreinen. En daar knelde het schoentje. Het verkoopmandaat van de Vlaamse overheid liet op zich wachten. Dat is er nu eindelijk", zegt Sabien, die al jaren pusht in dit dossier.

"Wellicht in juni zal er een eerste overleg zijn tussen het federaal aankoopcomité en de Vlaamse dienst vastgoedtransacties om de afspraken, o.a. rond het voeren van de publiciteit, het biedingsproces en het opmaken van de akte te concretiseren. Daarna kan de verkoop in uitvoering gaan."

De bestemming die het BPA Grenszone-Callicannes aan de site geeft, is momenteel beperkt tot openbaar nut en grensgebonden dienstverlening of economische activiteit, en zal uiteindelijk afhangen van de eventuele koper. "In juli 2015 bevestigde de minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), dat er toen drie geïnteresseerde kopers waren. Laten we hopen dat die intussen nog niet hebben afgehaakt", besluit Sabien.