Aantal schadeclaims tegen agenten van federale politie daalt
Naar uitbetaalde schadevergoedingen zijn de gegevens als volgt: 762.693 euro in 2014, 649.832 euro in 2015 en 490.136 euro vorig jaar. In 2016 werd 7.103 euro teruggevorderd van een personeelslid dat schade had veroorzaakt door het plegen van een inbreuk op de wegcode. Dit bedrag betreft de totaal geleden schade.
Dat er in verhouding tot de uitbetaalde bedragen, een kleine minderheid wordt teruggevorderd is volgens minister Jambon te wijten aan het feit dat er slechts kan worden overgegaan tot het terugvorderen wanneer er sprake is van een:
- zware fout: elke onopzettelijke fout die zodanig grof en buitensporig is, dat ze onbegrijpelijk voorkomt vanwege een redelijk persoon;
- opzettelijke fout;
- meermaals voorkomende lichte fout, die zich bij herhaling voordoet binnen een relatief korte tijdspanne.
"Ze komen alle drie zelden voor. De overheid is ook niet verplicht om over te gaan tot terugvordering wanneer één van voormelde fouten werd vastgesteld. De beslissing tot al dan niet terugvordering hangt dan ook af van de concrete elementen van elk individueel dossier", leert Sabien uit het antwoord van de minister. "Ook ligt het aantal materiële schadedossiers veel hoger dan het aantal dossiers betreffende lichamelijke schade, gelukkig maar. De bedragen van de vergoeding voor lichamelijke schade zijn wel altijd hoger. Het aantal gevallen is dus lager maar de bedragen zijn hoger."
Comité P
Recentelijk publiceerde het Comité P een rapport over haar onderzoek naar de wijze waarop de politiediensten omgaan met de afhandeling van schadegevallen naar aanleiding van hun optreden, de aanleiding voor de parlementaire vraag. Er worden enkele aanbevelingen geformuleerd.
"Iedere politiedienst zou moeten beschikken over een contactpersoon, die de schadelijder verder helpt bij het verkrijgen van zijn schadevergoeding, zodat deze laatste slechts met één instantie contact hoeft te nemen om zijn schade geregeld te krijgen. Zeker wat betreft de schade, die werd veroorzaakt door de gerechtelijke politiediensten, zou er duidelijkheid moeten komen wie de nodige informatie overmaakt aan de FOD Justitie. De schadeveroorzakende politieambtenaar zou een administratief verslag moeten opstellen, dat beschrijft hoe de schade is tot stand gekomen", leidt Sabien af uit het rapport van het Comité P.
Minister Jambon kondigde aan dat een werkgroep aan het onderzoeken is hoe de aanbevelingen kunnen worden omgezet in een uniforme procedure.