Pragmatische controles op gebruik van rode diesel door zeilers moeten West-Vlaamse toerismesector ten goede komen


In de nieuwsuitzending van Focus/WTV van gisteravond was een reportage te zien, waaruit blijkt dat in Engeland wordt opgeroepen om niet meer naar de Belgische kust te varen. Er is onvrede omdat vier Britse zeilers recentelijk in Nieuwpoort een boete van 500 euro per jacht kregen omwille van (een residu van) rode diesel in de tank. In Engeland is er alleen dergelijke diesel beschikbaar in jachthavens. Ook als ze ergens anders witte diesel hebben getankt, zijn er dus vaak nog sporen van rode diesel in de tank.

"Het gebruik van rode diesel voor de pleziervaart is sinds enkele jaren niet toegestaan in België. Dat geldt trouwens ook voor buurlanden Nederland en Frankrijk, maar daar mogen Britten aantonen waar ze getankt hebben, en worden ze niet beboet. De gevolgen voor onze jachthavens en iedereen die leeft van het toerisme in de buurt van die havens zijn niet min. Ze zien een groot deel van hun inkomsten teloor gaan, omdat Britse zeilers ons land mijden", zegt Sabien.

Exact vier jaar geleden, op 4 juli 2013, legde Sabien hetzelfde probleem voor aan de toenmalige minister van Financiën Koen Geens (CD&V). Die stelde toen "dat de Britten het mogelijk zullen maken dat er in de toekomst ook in hun havens witte (lees: belaste) diesel kan worden getankt".

"In afwachting daarvan vroeg hij aan onze douanediensten pragmatisch te controleren op het gebruik van rode diesel. Ik zal minister Van Overtveldt hierover ondervragen in de Kamer en hem oproepen dat standpunt te volgen", besluit Sabien.