Sabien woont herdenking bij aan het Schots monument op de Frezenberg in Zonnebeke


Belga-bericht: 

Tijdens de Slag om Passendale waren verschillende divisies uit alle continenten vertegenwoordigd. Na de Britse herdenking eind juli, herdachten ook de Schotten zaterdag hun slachtoffers, dit bij het Schotse monument op de Frezenberg. Burgemeester van Zonnebeke Dirk Sioen opende de ceremonie en benadrukte de verscheidenheid van identiteiten en nationaliteiten die deelnamen aan de slag, niet enkel in Zonnebeke, maar ook in alle omliggende gemeenten en deelgemeenten, zoals Zandvoorde en Geluveld.

Tijdens de ceremonie werd een gedenkplaat onthuld op het monument dat exact tien jaar geleden ingehuldigd werd. Daarnaast werd het monument "The Long Road to Passchendaele" ingehuldigd dat het Schots Keltisch kruis flankeert. Dat monument is een beeldengroep van tien silhouetten die symbolisch marcheren richting Passendale en Tyne Cot Cemetery. De silhouetten symboliseren tevens alle deelnemende troepen, dus niet enkel de Schotse, maar ook de Britse, Canadese, Australische, Nieuw-Zeelandse en zelfs de Zuid-Afrikaanse manschappen.

Er werd ook een wegwijzer onthuld met de afstand tussen de deelnemende naties en het monument, om te tonen hoe ver de soldaten van huis waren om te vechten voor vrijheid. Honderd pipers en drummers luisterden de plechtigheid op met een indrukwekkend muziekspel. Ook minister Weyts nam het woord. Hij vond de onthulling van de beeldengroep belangrijk, vooral voor de bewustwording bij jongeren. Het monument moet volgens hem bijdragen tot dialoog, openheid, respect en vooral de herinnering van de slag. De ceremonie werd beëindigd met een kranslegging door alle prominenten.

 Sabien woont herdenking bij aan het Schots monument op de Frezenberg in Zonnebeke  Sabien woont herdenking bij aan het Schots monument op de Frezenberg in Zonnebeke