Agressie tegen medisch personeel: nauwere samenwerking met politie noodzakelijk


"Inspiratiebron is onder andere de praktijk in de politiezone RIHO (Roeselare-Izegem-Hooglede), waar men al meerdere jaren ervaring heeft een nauwe samenwerking tussen de lokale politiediensten en de huisartsenkringen tijdens de wachtdiensten. Aangezien er implicaties zullen zijn op de werking van de politiediensten, is een overleg met de Vaste Commissie van de Lokale Politie noodzakelijk. Pas daarna volgt omzendbrief of andere richtlijn/aanbeveling", leert Sabien nog uit het antwoord. Ze reageert tevreden op het voornemen, want agressie tegen hulpdiensten is natuurlijk onaanvaardbaar.

Cijfers

In zijn antwoord geeft minister Jambon mee dat de federale politie jaarlijks een 200-tal feiten inzake opzettelijke slagen en/of verwondingen aan een medisch beroep registreert: 196 in 2012, 176 in 2013, 171 in 2014, 174 in 2015 en 205 in 2016. Dat zijn de enige betrouwbare cijfers. Een verdere uitsplitsing over het beroep van het slachtoffer (ambulancier, apotheker, lid van medisch/paramedisch personeel) of nog de gehanteerde vormen van geweld, is momenteel niet beschikbaar. Dat zal in de toekomst wel het geval zijn en dit ter preventie van misdrijven.

Uit een bevraging door de VUB bij ruim 3.700 artsen in ons land, waarvan de resultaten enkele weken geleden werden bekendgemaakt, blijkt dat 84,4% van hen tijdens zijn of haar carrière al eens te maken heeft gekregen met geweld: 77% verbaal, 42% psychisch, 24% fysiek en 10% seksueel. Zeer verontrustend: 78% doet geen aangifte bij de politie. In het verleden gaven kleinschaligere studies al gelijkaardige resultaten.

Brochure en App 112

Intussen buigt ook een werkgroep zich al enkele maanden over het probleem van agressie tegen medisch personeel. Wanneer er een ontwerp van richtlijn klaar is, zal de werkgroep opnieuw worden bijeengeroepen. Een en ander wordt verwacht tegen oktober. Dan zal ook de nieuwe brochure "Een veilige dokterspraktijk: Preventietips om uw praktijk en werkomgeving veilig te maken" gepresenteerd worden aan de partners.

Tot slot geeft minister Jambon nog mee dat ook de app 112 de mogelijkheid biedt om in een vrij veld te zeggen dat men dokter is. In geval van agressie kunnen de diensten via deze app 112 onmiddellijk worden gecontacteerd en als zij zien dat de oproep van een dokter komt, wordt daar op de gepaste manier gevolg aan gegeven.