Slachtofferfonds heeft 'spaarpot' van 140 miljoen


"De bijdragen aan het Slachtofferfonds werden al meermaals verhoogd, maar de uitgaven stijgen niet evenredig. Daardoor blijven de reserves jaar na jaar aangroeien, wat niet de bedoeling kan zijn", zegt Lahaye-Battheu. Wie veroordeeld wordt in strafzaken moet ook een bijdrage storten in het Slachtofferfonds. Slachtoffers van opzettelijke gewelddaden of hun verwanten kunnen daar onder bepaalde voorwaarden terecht voor financiële hulp, bijvoorbeeld als de dader onbekend is of onvermogend blijkt. De bijdrage bedroeg tot voor kort 150 euro, maar werd in de programmawet vorig jaar opgetrokken tot 200 euro.

Bron: De Morgen, 28 augustus 2017.

 

Ambulanciers willen geld uit goed gespijsd slachtofferfonds

De ambulancediensten vragen dat de ongebruikte reserves van het slachtofferfonds ingezet worden voor de dringende geneeskundige hulpverlening. Ze doen dat nadat bekend raakte dat de reserves in het slachtofferfonds - waarin mensen die veroordeeld worden in strafzaken een bijdrage moeten storten - vorig jaar zijn opgelopen tot 140 miljoen euro. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2012, zo blijkt uit cijfers die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) opvroeg bij minister van Justitie Geens (CD&V). "De bijdrage werd onlangs opgetrokken van 150 naar 200 euro, maar de uitgaven stijgen niet evenredig. Daardoor blijven de reserves jaar na jaar aangroeien, wat niet de bedoeling kan zijn", zegt Lahaye-Battheu. De ambulancediensten roepen op om het geld te investeren in dringende hulpverlening. "Die is ondergefinancierd, terwijl in tijden van terreurdreiging de eisen en verwachtingen hooggespannen zijn", aldus Kris Verbeeck, ondervoorzitter van beroepsvereniging Belgambu. Ondertussen is de wet wel aangepast en werden de bedragen voor hulp opgetrokken.

Bron: Het Laatste Nieuws, 28 augustus 2017. 

 

Slachtofferfonds krijgt geld niet uitgegeven

Het Slachtofferfonds kan het geld dat binnenkomt om slachtoffers van opzettelijke gewelddaden te vergoeden niet allemaal besteden. Het overschot is in een paar jaar tijd verdubbeld tot 140 miljoen euro, blijkt uit cijfers die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) opvroeg bij Justitieminister Koen Geens (CD&V, foto). Wie veroordeeld wordt in strafzaken, moet ook een bijdrage storten in het fonds. Die bijdrage werd onlangs opgetrokken van 150 naar 200 euro, maar de uitgaven stijgen niet even snel. Het parlement trok voor de zomer de vergoeding voor slachtoffers wel op, maar of dat het verhoopte effect zal hebben, is nog niet duidelijk.

Bron: Het Nieuwsblad / Het Belang van Limburg, 28 augustus 2017.