Bijna 400 transmigranten aangetroffen in één maand tijd op snelwegparkings


Op 29 januari 2018 werd een actieplan voorgesteld. Dit plan voorziet in privébewaking 's nachts voor vijf snelwegparkings richting de kust en iedere dag controleacties van de politie in stations en op treinen die leiden naar de snelwegparkings en langs de snelwegen. Sinds de start van dit actieplan werden 408 transmigranten op deze snelwegparkings aangetroffen. Met 148 transmigranten is vooral die van Groot-Bijgaarden een "hotspot".

Daarnaast gaf de minister ook algemene cijfers over het aantal intercepties van transmigranten door de politie. Hieruit blijkt dat tussen 2014 en 2016 de cijfers meer dan vervijfvoudigd zijn, van 1891 in 2014 naar 9915 in2016. In 2017 werden er 9347 transmigranten onderschept. Voor de eerste twee maanden van 2018 staat de teller op 1 486 transmigranten.

Bijkomend hadden beide kamerleden vragen over het overleg van de minister met de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd. Tijdens dit overleg werd afgesproken om:

-     een gezamenlijke communicatiecampagne uit te werken, om transmigranten correcte informatie te geven over de procedures in het VK en de valse boodschappen van mensensmokkelaarste ontkrachten;

-     de uitwisseling van informatie over illegale migratie en mensensmokkel te versterken en te versnellen, onder meer via het detacheren van een Belgisch politieofficier naar het UK Border Intelligence Center in Folkestone;

-     de samenwerking rond de beveiliging van de Belgische zeehavens nog verder te intensifiëren en deze samenwerking ook uit te breiden landinwaarts, bijvoorbeeld op de parkingslangs de snelwegen;

-     op korte termijn, op initiatief van minister Jambon, overleg te organiseren met Frankrijk en Nederland, om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen.

Kamerleden Brecht Vermeulen (N-VA) en Sabien reageren tevreden op dit resultaat: "De samenwerking met de Britse loopt momenteel reeds goed. Dankzij dit nieuwe akkoord zal deze goede praktijk nu versterkt worden en landinwaarts worden uitgebreid. Daarnaast is het goed dat de minister het initiatief zal nemen om met zijn Nederlandse en Franse collega's van BinnenlandseZaken samen te zitten om via een gemeenschappelijke aanpak van de 4 landen destrijd tegen de mensensmokkelaars op te voeren."

 

Resultaten toezicht en acties op parkings
29 januari - 4 maart 2018

Groot-Bijgaarden

148

Wetteren

57

Rotselaar

30

Ranst

26

Spy

25

Jabbeke

24

Kruibeke

20

Maisières

18

Froyennes

18

Waasmunster

12

Nazareth

10

Bierges

8

Mannekensvere

6

Peruwelz

3

Saint Ghislain

3