"Ze helpen mee opvoeden, maar hebben niets te zeggen"Minstens een op de vijf van alle Vlaamsekinderen heeft gescheiden ouders. En dat aantal neemt elk jaar toe. Velendaarvan hebben een plusvader of -moeder, die een steentje bijdraagt in deopvoeding. Maar de wetgeving is niet mee met haar tijd.

Want die plusouders hebben juridisch gezien niets te zeggen over die opvoeding. Als hun kind bijvoorbeeld heel ziek wordt en zo snel mogelijk onder het mes moet, dan kan een plusouder daar geen toestemming voor geven. Enkel de biologische ouders kunnen zo'n beslissing nemen. En leerkrachten mogen plusouders niet zomaar het rapport van hun stiefkinderen meegeven.

Kan niet, zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), die een wetsvoorstel klaar heeft om daar een mouw aan te passen. Naar Duits model wil ze plusouders een beperkt beslissingsrecht geven. "Over de opvoeding, de zorg, de bescherming en de opleiding van het kind moeten die mensen iets te zeggen hebben."

Niet voor elk nieuw lief

Dat wil niet zeggen dat elk nieuw lief direct iets te zeggen heeft over de opvoeding van een kind. De relatie moet minstens twee jaar aan de gang zijn en de plusouder moet zeker al een jaar mee instaan voor de opvoeding voordat hij of zij inspraak krijgt. Ook moet de gescheiden partner zijn toestemming geven. Als dat niet mogelijk is, dan moet de familierechtbank oordelen.

CD&V is al langer bezig met de problematiek. Kamerlid Sonja Becq (CD&V) diende in het begin van de legislatuur al een wetsvoorstel in. Zij heeft het over "zorgouderschap". "Blij om te horen dat er nog mensen mee bezig zijn", zegt ze. "Dan komt er misschien schot in de zaak." En minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een studie besteld bij de UHasselt over de rechten van plusouders en grootouders. In mei zou die er moeten zijn.

Drie jaar trotse plusmama

Lauranne Mertens (25) uit Zaffelare is al drie jaar plusmama - "een trotse", zegt ze zelf - van Sean (7) en Helena (11). Eén weekend per twee ziet ze de kinderen van haar vriend. "Beiden hebben een andere mama en dus allebei andere regels", vertelt ze. "Gemakkelijk is dat niet. Want als plusmama heb je niets te zeggen, eigenlijk sta je machteloos. Over hun studierichtingen bijvoorbeeld beslissen hun moeders. Gelukkig is de liefde die je van de kinderen krijgt, onbeschrijfelijk."

Lauranne komt zelf ook uit een gescheiden gezin. "Als ik nu kijk naar mijn vriend, dan besef ik waarom mijn vader zo vaak frustraties had." Zelf is ze nu zwanger van haar eerste kindje. "Ik verlang al naar de dag dat ik zelf mag beslissen wat wel en niet goed is voor een kind."

Bron: Gazet van Antwerpen, vrijdag 6 april 2018

 

 

'Geef plusouder inspraak in opvoeding'

Kamerlid Sabien Lahaye-Batteu (Open VLD) wil plusouders medezeggen-schap geven in de opvoeding van hun pluskinderen.

Minstens een op de vijf van alle Vlaamse kinderen heeft gescheiden ouders. Velen daarvan hebben een plusvader of -moeder, die een steentje bijdraagt in de opvoeding. Maar de wetgeving is niet mee met de tijd. De plusouders hebben juridisch gezien niets te zeggen over die opvoeding. Als hun kind ziek wordt en onder het mes moet, kan de plusouder daar geen toestemming voor geven. Alleen de wettelijke ouders kunnen zo'n beslissing nemen. Leerkrachten mogen plus­ouders niet het rapport van hun stiefkinderen meegeven.

Kan niet, zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Batteu (Open VLD) die een wetsvoorstel klaar heeft om daar een mouw aan te passen. Naar Duits model wil ze plusouders een beperkt beslissingsrecht geven. 'Over de opvoeding, de zorg, de bescherming en de opleiding van het kind moeten die mensen iets te zeggen hebben.'

De relatie moet twee jaar duren en de plusouder moet al een jaar mee instaan voor de opvoeding voor hij of zij inspraak krijgt. De gescheiden partner moet zijn toestemming geven. Als dat niet mogelijk is, moet de familierechtbank oordelen.

CD&V is al langer bezig met de problematiek. Kamerlid Sonja Becq (CD&V) diende in het begin van de regeerperiode een wetsvoorstel in. Zij heeft het over 'zorgouderschap'. 'Blij om te horen dat er nog mensen mee bezig zijn', zegt ze. 'Dan komt er misschien schot in de zaak.' 

Bron: De Standaard, vrijdag 06 april 2018

 

 

Ze helpen mee opvoeden, maar hebben niets te zeggen

Elke stiefouder kent het wel. Ze steken veel tijd en moeite in de ­opvoeding van hun pluskinderen, maar als het er echt toe doet, dan hebben ze niets te zeggen. Als hun pluskind ziek is of als het gaat over studiekeuzes. Daar wil Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) verandering in brengen. "Voor de kinderen", zegt ze, "want er zijn er veel die opgroeien in nieuw samengestelde gezinnen."

Minstens één op de vijf van alle Vlaamse kinderen heeft gescheiden ouders. En dat aantal neemt elk jaar toe. ­Velen daarvan hebben een plusvader of -moeder, die een steentje bijdraagt in de ­opvoeding. Maar de wetgeving is niet mee met haar tijd.

Want die plusouders hebben juridisch gezien niets te zeggen over die opvoeding. Als hun kind bijvoorbeeld heel ziek wordt en zo snel mogelijk onder het mes moet, dan kan de plusouder daar geen toestemming voor geven. ­Enkel de biologische ouders kunnen zo'n beslissing ­nemen. En leerkrachten ­mogen plusouders niet zo maar het rapport van hun stiefkinderen meegeven. 

Kan niet, zegt Kamerlid ­Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), die een wetsvoorstel klaar heeft om daar een mouw aan te passen. Naar Duits model wil ze plus­ouders een beperkt beslissingsrecht geven. "Over de opvoeding, de zorg, de ­bescherming en de opleiding van het kind moeten die mensen iets te zeggen hebben." 

Niet voor elk nieuw lief 

Dat wil niet zeggen dat elk nieuw lief direct iets te zeggen heeft over de opvoeding van een kind. De relatie moet minstens twee jaar aan de gang zijn en de plusouder moet zeker al een jaar mee instaan voor de opvoeding voor hij of zij inspraak krijgt. De gescheiden partner moet zijn toestemming geven. Als dat niet mogelijk is, dan moet de familierechtbank oor­delen. 

CD&V is al langer bezig met de problematiek. Kamerlid Sonja Becq (CD&V) diende in het begin van de legislatuur al een wetsvoorstel in. Zij heeft het over "zorgouderschap". "Blij om te horen dat er nog mensen mee bezig zijn", zegt ze. "Dan komt er misschien schot in de zaak." En minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een studie besteld bij de UHasselt over de rechten van plus­ouders en groot­ouders. In mei zou die er moeten zijn.

Bron: Het Nieuwsblad, vrijdag 06 april 2018