Sabien bekritiseert minister Ducarme over aanpak dossier Esthio


"Ik wilde eerste de resultaten van alle testen en die zijn er nu", motiveerde Ducarme zijn beslissing van gisteravond om Esthio toch te verbieden warme maaltijden te leveren aan scholen.

Eind mei waren de leveringen door cateraar Esthio uit ­Harelbeke aan tientallen scholen in West- en Oost-Vlaanderen stopgezet nadat meer dan 400 leerlingen ziek raakten door een  besmetting met salmonella. Er was een vermoeden dat het bedrijf verantwoordelijk was.

"Een bizarre en vooral zeer laattijdige beslissing van minister Ducarme, want vorige vrijdag had het FAVV al de beslissing genomen om het bedrijf ‘gecontroleerd vrij te geven'. Vanaf maandag kon er opnieuw worden geleverd, eerst aan bedrijven, vanaf donderdag weer aan scholen. Ondertussen was bedrijf al opnieuw opgestart, producten voor 10.000 maaltijden stonden klaar. Scholen probeerden gisteravond in allerijl ouders te verwittigen dat er vandaag toch geen warme maaltijden zouden worden geserveerd", zegt Sabien.

"De verontwaardiging en het onbegrip over de beslissing was dan ook terecht compleet. Uit grondig onderzoek was immers al gebleken dat er niks was gevonden. Toch wilde de minister nog enkele laatste testen afwachten.

Sabien tikte Ducarme op de vingers tijdens haar repliek: "Waarom heeft u gewacht tot woensdagavond om te communiceren over uw voornemen om de resultaten van de allerlaatste testen af te wachten? De opgelopen schade is intussen enorm. Liberalen staan voor een betrouwbare overheid ten aanzien van burgers en bedrijven. Het onderzoek wees uit dat het bedrijf betrouwbaar was, dan moet u dat ook zijn."