Iedereen ziet breuk tussen FAVV en minister, behalve minister


Rita Gantois (N-VA) vroeg zich af wat het advies van het FAVV waard is als de bevoegde minister het zomaar naast zich neerlegt.
De geruchten over een vertrouwensbreuk tussen minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en het FAVV hangen al een tijdje in de lucht. Tijdens de fipronil-crisis was er veel kritiek op de slechte communicatie van het FAVV, ook Ducarme stelde zich toen vragen. De relatie verslechterde na het Veviba-schandaal met afgekeurd vlees. Ducarme liet topman Diricks toen alleen de netelige vragen van de Kamerleden ­beantwoorden, en was heel kritisch voor de steken die het agentschap volgens hem had laten vallen. Hij kondigde een doorlichting aan.
Een nieuwe voedselcrisis, een nieuw dieptepunt, zo lijkt het. Dat Ducarme in de zaak-Esthio het FAVV overrulede, wil volgens hem absoluut niet zeggen dat er sprake is van troebel water. "Ik heb letterlijk gezegd dat ze hun technische rol perfect vervuld hebben. Kun je dan een vertrouwensbreuk pretenderen?"
De uitleg van de minister voor de late beslissing is dat hij geen groen licht wilde ­geven voor hij alle resultaten had. "En die lieten iets langer op zich wachten."
Het leek gisteren alsof de minister de resultaten van de laatste testen pas tijdens zijn antwoord op de vragen van de volksvertegenwoordigers ontving. En dat hij ter plaatse de beslissing nam dat ­Esthio ­opnieuw aan scholen mag leveren.

Bron: Het Nieuwsblad, vrijdag 08 juni 2018, (pl, thv)