NMBS wil meer inzetten op dynamische camera's


"Begin vorig jaar kreeg het station in Leopoldsburg als eerste in België een dynamische bewakingscamera. De beelden worden rechtstreeks doorgestuurd naar een controlekamer in Brussel, wat een permanente monitoring toelaat. Als de camera nuttig zou blijken te zijn, zou de NMBS er ook elders installeren", zegt Sabien, die een evaluatie vroeg. "En die blijkt positief te zijn."

"Er werden verdachte individuen opgemerkt in de fietsenstalling en de lokale politie heeft beelden opgevraagd voor fietsdiefstal. De ervaring met de dynamische camera werd meegenomen in het samenwerkingsverband, dat met de lokale partners werd gesloten. Er zijn geen specifieke werkpunten aan het licht gekomen met betrekking tot het gebruik van deze camera", aldus Bellot. "Na Leopoldsburg werd de dynamische camera al ingezet in de stations van Aarschot en Diest. In het najaar zullen extra toestellen worden geleverd. Het is dus de bedoeling dit experiment uit te breiden naar andere stations. De dynamische camera wordt ingezet naar aanleiding van een acute problematiek. Het is op dit moment dan ook nog niet mogelijk exact aan te geven in welke stations de toestellen zullen komen."

slimme camera's met gezichtsherkenning: matige resultaten 

"In het verleden opperde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het idee om het speciale beveiligingssysteem van de luchthaven in Zaventem ook naar treinstations brengen. Slimme camera's met gezichtsherkenning zouden de politie in de toekomst helpen om een verdachte tussen treinreizigers te identificeren. De NMBS zou laten onderzoeken of zulke camera's nuttig zijn", zegt Sabien, die Bellot ook hieromtrent een stand van zaken vroeg.

"Bij de NMBS werden in 2016 technische testen met slimme camera's uitgevoerd in het station Brussel-Zuid. Dat gebeurde met figuranten, er werd geen enkele link gelegd met de politionele databanken. Dit leverde maar matige resultaten op omwille van het grote aantal valse hits. De NMBS blijft evenwel de technologische ontwikkelingen op dat gebied volgen", aldus Bellot.

ongeveer 5.200 camera's in stations en op parking

Tot slot gaf minister Bellot nog mee dat er vandaag ongeveer 5.200 camera's staan in de Belgische stations (inclusief parkings). Hieronder een overzicht van de 20 locaties met de meeste camera's:

 

STATION (+ PARKING)

aantal veiligheidscamera's (exclusief parlofonie)

1

Brussel-Zuid (inclusief Channel Terminal)

759

2

Antwerpen-Centraal

536

3

Gent-Sint-Pieters

298

4

Luik-Guillemins

287

5

Leuven

163

6

Namen

128

7

Brussel-Noord

125

8

Brugge

123

9

Brussels Airport -Zaventem

105

10

Brussel-Centraal

96

11

Charleroi-Zuid

89

12

Louvain-la-Neuve

88

13

Hasselt

84

14

Eigenbrakel

80

15

Brussel-Schuman

80

16

Oostende

71

17

Roeselare

69

18

Nijvel

65

19

Antwerpen-Berchem

64

20

Kortrijk            

60