"Gegarandeerde dienstverlening op het spoor moet slagen"


Morgenen zaterdag staakt het ACOD Spoor. "Voor de zoveelste keer zal het treinverkeer zwaar verstoord zijn met alle gekende gevolgen van dien: kinderen die niet op hun kamp geraken, mensen die te laat of niet op hun werk aankomen...", aldus Sabien.  

Om die reden diende Sabien in 2007 al een wetsvoorstel in om de gegarandeerde dienstverlening op het spoor in te voeren. "Wie wil werken moet dat kunnen. De NMBS moet dus met het werkwillige personeel en maximale inzet van de grote dubbeldektreinen op voorhand bepalen welke treinen wél zullen rijden tijdens een stakingsdag. De reiziger kan dan met een gerust hart een trein nemen die hem of haar ook weer naar huis brengt."

De wet wordt tijdens deze staking voor de eerste maal gebruikt. "De NMBS heeft op tijd een schema met de rijdende treinen bezorgd. 1 op de 3 treinen zouden rijden, gefocust in de spits. Dat is een goede zaak. Ik wil al het werkwillig personeel dan ook bedanken! Ik hoop dat de hinder dankzij hen beperkt blijft."Voor de stakers van de socialistische spoorbond heeft Sabien minder begrip: "Zij staken omdat niet alle spoorpersoneel op de lijst van zware beroepen staat. Maar dat is een lijst die officieel niet eens bestaat. Een lijst die door vakbonden werd gedicteerd, maar nog verre van goedgekeurd is, integendeel. Men staakt hier tegen een spook. Dat is onaanvaardbaar."

Ook voor de oppositie heeft Sabien een duidelijke boodschap:"Jarenlang zeiden jullie dat deze gegarandeerde dienst er nooit zou of kon komen. De veiligheid zou niet gegarandeerd zijn, er zou personeel moeten worden opgevorderd. Dat is allemaal niet het geval. Morgen zal dat worden bewezen."