Kwart meer dossiers mensenhandel in twee jaar tijd


"De feiten worden voornamelijk vastgesteld in Brussel, Oost- en West-Vlaanderen. In de praktijk wordt ook vastgesteld dat netwerken zich verplaatsen naar gelang van de verrichte controles. Bepaalde parkeerterreinen langs de autosnelwegen in Wallonië vormen nieuwe trekpleisters, die dan weer op hun beurt aan controles worden onderworpen", leert Sabien uit het antwoord van Geens.

Over de aanpak van mensensmokkel van transmigranten stelde het liberale Kamerlid ook al verscheidene vragen aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA): "Dat het probleem niet gering is, is bekend. In zijn antwoord van 16 mei gaf minister Jambon onder andere mee dat er in de eerste drie maanden van dit jaar 2.469 transmigranten werden onderschept, waarvan het overgrote deel (980 of 40%) in West-Vlaanderen. Het is helaas ook een lucratieve business voor mensensmokkelaars", aldus Sabien.

Gespecialiseerde opvangcentra voor slachtoffers van mensenhandel

Eind november 2017 werd op de Ministerraad beslist om het budget van de gespecialiseerde opvangcentra voor slachtoffers van zwaardere vormen van mensenhandel over te hevelen van Gelijkheid van Kansen naar Justitie. Daarenboven zouden de centra van beide departementen tot 2019 jaarlijks een beroep kunnen doen op 250.000 euro bijkomende financiering.

"Minister Geens gaf in zijn antwoord mee dat volgens de Dienst Vreemdelingenzaken er in 2015 14 nieuwe slachtoffers in de begeleidingsprocedure zijn gestapt tegenover 13 in 2016 en 19 in 2017. De regering heeft zich geëngageerd om drie opvangcentra voort te financieren. Dat is een goede zaak", zegt Sabien.

Financiële drooglegging van mensensmokkelaars

Begin februari van dit jaar kondigde minister Geens aan de strijd tegen mensensmokkelaars te willen opdrijven door hen vooral financieel proberen te raken. Vorig jaar had Justitie van smokkelaars meer dan 110.000 euro in beslag genomen (in 2016 slechts 18.000 euro of een zesde). Het gaat vooral om geldsommen, onroerende goederen en auto's of vrachtwagens. Dat werd gedaan door zogenoemde ‘plukteams' bij de federale politie, die instaan voor de vermogensonderzoeken en ­inbeslagnames bij de mensensmokkelaars. Een goede samenwerking met de bankensector moet de geldstromen van smokkelaars ook sneller aan het licht brengen.

Minister Geens bevestigde dat - zoals aangegeven in de kadernota Integrale Veiligheid - de bestrijding van mensen­smokkel en mensenhandel een prioriteit is, net als voor het College van procureurs-generaal: "Vanzelfsprekend gaat daarbij de nodige aandacht naar het onderscheppen van de financiële opbrengst van die misdaden. Dat komt uitgebreid aan bod in opleidingen van de diverse actoren betrokken bij de strijd. De globale aanpak van het fenomeen staat uitgebreid beschreven in een omzendbrief inzake strafrechtelijk beleid daterend van 2011, die thans wordt geactualiseerd. Voorts is onder voorzitterschap van Justitie en in samenwerking met Febelfin en de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) een sensibiliseringsbrochure uitgewerkt om de bankinstellingen vertrouwd te maken met indicatoren van verdachte financiële transacties inzake mensensmokkel en mensenhandel."

Sabien besluit: "Netwerken van mensensmokkel zijn internationaal georganiseerde 'ondernemingen' die in de eerst plaats zo veel mogelijk winst willen maken. Willen we ze echt pijn doen, dan moeten we hen raken in hun portemonnee. Dat kan door de witwasstructuren die er achter schuil gaan in kaart te brengen, het geld en de goederen te traceren om het vervolgens in beslag te nemen."